keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Laulu koti-ikävästä

Oppimateriaalin teemoja: ruotsinsuomalaisuus, siirtolaisuus, kaksikielisyys, juuret

Tuotanto: Klaffi Productions / Ulla Simonen

Elokuvan www-sivut

Synopsis

Dokumenttielokuva Laulu koti-ikävästä kertoo kahdessa maassa – Ruotsissa ja Suomessa – kasvaneesta oululaismuusikosta Kai Latvalehdosta. Keski-ikäinen mies tekee matkan lapsuusmaisemiinsa Göteborgiin eläkeikäisen isänsä Tauno Latvalehdon kanssa. Isä ja poika käyvät automatkan aikana keskustelua elämänsä eri vaiheita muistaen. Elokuvan livetaltiointeina tehty musiikki siivittää tarinan kehittymistä 1970-luvulta nykypäivään.

Monitasoinen tarina peilaa isän ja pojan välistä suhdetta, sekä päähenkilö Kain suhdetta omaan poikaansa Oivaan että hänen suhdettaan isäänsä Taunoon. Lapsuusvuodet Göteborgissa ovat jättäneet mieheen lähtemättömät jäljet, jotka ovat saaneet hänet Suomessa aina tuntemaan ulkopuolisuuden tunnetta. Ruotsissa asuessaan Kai erottui joukosta suomalaisena, Suomessa häntä pidettiin ruotsalaisena. Kain kokemukset Ruotsissa ovat tuttuja sadoille tuhansille suomalaisille, jotka muuttivat Ruotsiin 1960-70-luvuilla. Monet työvoimasiirtolaisista jäivät Ruotsiin, ja perheiden jälkikasvu on vuosien saatossa ruotsalaistunut. Suomalaisuudesta tiedettiin menneinä vuosikymmeninä Ruotsissa erityisesti kaksi seikkaa: suomalaiset olivat kovia painamaan töitä, ja toisaalta rentoutuivat rajusti viinaa juoden. Viime vuosina suomalaisuus on saanut Ruotsissa uuden sisällön, kun toisen polven ruotsinsuomalaiset muusikot ovat lyöneet laajalti läpi myös ruotsalaisen yleisön tietoisuuteen. Dokumenttielokuvaa tahdittaakin joukko Ruotsin kärkikaartiin kuuluvia suomalaistaustaisia laulajia, kuten Anna Järvinen, Markus Fagervall ja Love Antell.

Dokumenttielokuva sai alkunsa, kun muusikko Kai Latvalehto otti yhteyttä tuntemaansa dokumentaristiin Mika Ronkaiseen. Latvalehdon toiveena oli oikeastaan, että Ronkainen tekisi elokuvan suomalaistaustaisten muusikoiden esiinmarssista Ruotsissa. Ohjaaja Mika Ronkainen näki kuitenkin kiinnostavampana vaihtoehtona kertoa dokumenttielokuvan muodossa Kai Latvalehdon tarinan siirtolaisuuden mieheen jättämistä jäljistä. Kun elokuvaan saatiin mukaan myös Kai Latvalehdon isä Tauno Latvalehto, oli kantava henkilögalleria valmis.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on tehnyt toimittaja Maija Unkuri, Toimittajana Ruotsissa vuosien 1998-2011 välillä, nykyään Suomessa asuva vapaa toimittaja.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 18.7.2013.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Laulu koti-ikävästä

Alkuperäinen nimi:
Laulu koti-ikävästä
Julkaisuvuosi:
2013
Pituus:
90 min.
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Mika Ronkainen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Dokumentti