keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Synopsis: Annika Grofin ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti Liikkumavara kuvaa eduskunnan lainsäädäntötyöskentelyä. Dokumentissa seurataan, kuinka sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsitellään hallituksen lakiesitystä, joka korottaisi terveyskeskus- ja päivähoitomaksuja. Tapahtumien keskipisteessä ja dokumentin päähenkilöinä esiintyy kansanedustajia suurimmista puolueista. Erityisen tärkeään rooliin nousevat hallituspuolueiden Juha Rehula (keskusta, valiokunnan puheenjohtaja), Sirpa Asko-Seljavaara (kokoomus), Anni Sinnemäki (vihreät) sekä opposition Marjaana Koskinen (SDP) ja Pentti Tiusanen (vasemmistoliitto). Valiokunnassa käytävä vääntö on kovaa, eikä draamalta vältytä. Hallitus on puolustuskannalla ja oppositio hyökkää lakia vastaan. Toisaalta yksi kansanedustaja toteaa, että keskustelu on aivan turhaa, sillä ”isot pojat” ovat jo päättäneet lain lopputuloksen. Liikkumavaraa ei ole.

Liikkumavara on kurkitus poliittisen päätöksenteon ytimeen. Se vie katsojan suljettujen ovien taakse, mutta ei anna kuulla kaikkea supinaa. Politiikka jää myös rivien väliin.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Soveltuu erityisesti lukion yhteiskuntaopin yhteiskuntatiedon (YH1) sekä lakitiedon (YH3) kurssien yhteyteen. Oppimateriaali sopii myös yläkoulujen yhteiskuntaopin opetukseen.
Oppimateriaalin on laatinut toimittaja, FM Tarja Kovanen.
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
Materiaali on julkaistu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 7.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Liikkumavara

Annika Grofin dokumenttielokuvassa eletään muutaman hektisen kuukauden ajan kansanedustajien rinnalla seuraten uuden lain syntyä valiokunnan käsittelyssä. Tekijä kuljettaa katsojan lähietäisyydellä politiikan tekemisen taustoihin, valiokunnan suljettujen ovien taakse, eduskuntaryhmiin ja käytäväkeskusteluihin. Kukin hoitaa työnsä omalla tavallaan. Politiikka on omien arvojen puolesta kamppailua sekä peliä poliittisten päätösten takana, mutta myös kovaa arkista työtä. Pääsemme kurkistamaan kansanedustajan työelämään arjen tasolta, läheltä. Mitä kansanedustajat tekevät vaalien välisenä aikana? Miten henkilökohtaisia kysymykset käsittelijöilleen loppujen lopuksi ovat – ja mistä edustajat ylipäänsä itse päättävät?

Syyskuussa 2010 Liikkumavara nimitettiin ensimmäisenä suomalaiselokuvana ehdolle eurooppalaisen Erasmus Awardin saajaksi.Wienissä lokakuussa jaettava palkinto annetaan mediassa eurooppalaisia arvoja ja demokratiaa käsittelevää keskustelua synnyttävälle ohjelmalle.

Alkuperäinen nimi:
Liikkumavara
Julkaisuvuosi:
2009
Pituus:
89 min.
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus (www.elokuvakeskus.fi)
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Annika Grof
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Suomen eduskunta