keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Helsingin Sanomat kertoi loppuvuodesta 2002, että elokuvan Liljan esikuvana on toiminut liettualaistyttö, joka paremman elämän toivossa lähti Ruotsiin, pakotettiin prostituoiduksi ja teki lopulta itsemurhan hyppäämällä autosillalta. Toimittaja Kaja Grunthal kertoo jutussaan, että YK:n alaisen kansainvälistä muuttoliikettä tutkivan IOM:n mukaan naiskauppa Baltiasta Pohjoismaihin, etenkin Ruotsiin ja Suomeen, on lisääntynyt parin viime vuoden aikana. Pohjoismaissa käy prostituoituina Virosta, Latviasta ja Liettuasta noin 2000 naista vuodessa, ja osa heistä tulee tietämättä, mikä heitä odottaa.

Lukas Moodysson puuttuu elokuvallaan siis ajankohtaiseen, vaikeaan ongelmaan. Tätä kirjoitettaessa Suomessakin keskustellaan prostituution hillitsemisestä. Yhtenä ratkaisumahdollisuutena pidetään seksin ostamisen kriminalisointia, johon on ryhdytty mm. Ruotsissa.

Järjestäkää paneelikeskustelu aiheesta Miten prostituutioon pitäisi suhtautua?. Pohtikaa aihetta ensin ryhmissä eri näkökulmista: yksi ryhmä voi miettiä asiaa lainsäätäjän kannalta, toinen poliisin, kolmas prostituoidun, neljäs asiakkaan, viides prostituoitujen parissa työskentelevän tukihenkilön kannalta jne.

Etsikää tietoa ja pyrkikää muodostamaan perusteltu näkemys vastaukseksi kysymykseen. Valitkaa ryhmistä edustajat paneeliin ja suunnitelkaa alustuspuheenvuorot.

Itse paneelin puheenjohtajana voi toimia opettaja.