keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Toivoa ja toivottomuutta elokuvan keinoin

a. Piirtäkää tai maalatkaa jokin paikka, joka on toivoa ja mahdollisuuksia täynnä, ja jokin paikka, josta kaikki toivo on kuollut.

b. Millaisin keinoin Moodysson ilmentää tunnelmia? Muistelkaa elokuvasta esimerkkejä musiikin, valaistuksen, värien, kuvakulmien jne. käytöstä kerronnan sävyjen luomisessa.

Elokuvan alun ja lopun musiikki, Rammstein-yhtyeen Mein Herz brennt, on hyvä esimerkki musiikista Liljan mielentilan kuvaajana. Valaistus ja värit ovat keskeisiä tunnelman luojia: toiveikkuutta ja unia ilmaisemaan käytetään värejä ja valoa, muuten elämä on ankean harmaata, on likaista ja pimeää – Ruotsi tapahtumapaikkana ei juurikaan tunnelmiltaan eroa Liljan kurjista kotikulmista. Seksiorjaksi joutumista kuvataan vaikuttavasti ja ajatuksia herättävästi Liljan näkökulmasta.

c. Liljan tärkein esine on suojelusenkeliä kuvaava taulu, jonka hän pakkaa elokuvan käännekohdissa mukaansa. Volodjan tärkeä esine on Liljalta lahjaksi saatu koripallo. Mitä taulu ja pallo symboloivat? Mitä asioita niiden kautta tuodaan esiin tai korostetaan?

Esineet toimivat kuten kirjallisuudessa motiivit: ne toistuvat ja tuovat esiin jotain teemojen kannalta olennaista. Tässä kohdassa voi kiinnittää huomiota esimerkiksi vanhempien ja lasten suhteisiin: Taulu on Liljan turva silloin, kun äiti jättää hänet, ja myös sen jälkeen. Liljan suhdetta äitiin kuvaa myös se, miten hän suhtautuu äitinsä valokuvaan. Volodjan isäpuoli inhoaa poikaa ja rikkoo pallonkin, pojan ainoan omaisuuden.