keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Kirje itselle tai tarina itsestä

Kirjoita tulevaisuuden itsellesi kirje ja sulje se kirjekuoreen. Kerro kirjeessä mistä unelmoit, miten toivoisit kehittyväsi ja minkälaista elämää toivoisit eläväsi tulevaisuudessa. Avaa kirje vasta aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

Tai voit vaihtoehtoisesti kirjoittaa itsestäsi tarinan muodossa. Alla esimerkki.

Olipa kerran poika, joka oli monella tavalla lahjakas, Lulu aloitti. – Poika harrasti erilaisia asioita ja loisti niissä. Hänen vanhempansa tukivat häntä pyyteettömästi ja odottivat pojastaan suuria. Poika tanssi, ratsasti, harrasti judoa tai jotain ja ties mitä vielä. Mutta sitten eräänä päivänä poika hylkäsi kaiken. (Tuija Lehtinen: Roskisprinssi. Seven 2011.)

2. Mielikuvaharjoitus

Sulje silmäsi. Valitse yksi unelmistasi. Näe itsesi toteuttamassa unelmaasi ja kuvittele se mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Käytä apuna eri aisteja: mitä näet, kuulet, tunnet, maistat ja haistat. Kerro toiselle, mitä juuri olit unelmoinut.

3. Unelmista totta

Jotta unelmia pääsee myös toteuttamaan, on tärkeää tehdä niistä helposti saavutettavia. Asettamalla pieniä tavoitteita, jotka ovat konkreettisia, unelma on lähempänä. Jos esimerkiksi haaveilet kiipeäväsi Eiffel-torniin, sinun täytyy pohtia, mistä kaikista asioista sinun tulee ottaa selvää ja mitkä asiat ovat unelmasi toteutumisen tiellä ja miten ne ratkaistaan. Ratkaistavia asioita ovat mm. matkustaminen, rahoitus, alaikäisenä matkustaminen, lupa, reissuseura, pääsyliput, sijainti kartalla ja niin edelleen. Valitse itsellesi yksi unelma ja pilko se osiin.

4. Pelko esteenä

Usein pelko estää meitä tarttumasta haaveisiin – epävarmuus, epäonnistumisen pelko jne. Mieti, miten tämän suurimman esteen voisit ylittää! Antakaa toisillenne konkreettisia neuvoja siihen, miten päästä eroon epäonnistumisen pelosta. Kirjoittakaa neuvot ja kannustukset ja ideat lapuille ja sekoittakaa. Nostakaa ja lukekaa laput vuorotellen ääneen. Muistelkaa millaisia asioita elokuvan päähenkilöt pelkäsivät ja miten he pääsivät pelkojensa yli.

5. Nujerrus ja kannustus

Elokuvassa rumpalilegenda Hammer pilaa Akselin haaveet rumpalinurasta ja lyttää ikävällä tavalla nuoren unelmat. Muistatko itse tilannetta, jossa toinen ihminen olisi omalla epäluulollaan tai sanoillaan vaikuttanut sinun haaveisiisi tai päätöksiisi? Muistatko tilanteen, jossa toinen ihminen on antanut sinulle voimaa ja tukenut ja kannustanut sinua jatkamaan ja uskomaan itseesi?

Keskustelkaa yhdessä, mikä merkitys kannustamisella on ja miten sitä voisi harjoitella. Pohtikaa myös erilaisia tapoja tukea toisia koulussa.

6. Odotukset

Martinin isä toivoi pojastaan rallikuskia ja kävikin ilmi, että ralliura ja talli oli enemmän isän kuin Martinin itsensä unelma. Minkälaisia odotuksia vanhemmat, sukulaiset tai kaverit ovat antaneet sinulle tai minkälaisia odotuksia olet itse asettanut itsellesi? Miltä odotukset tuntuvat? Keskustele kotona odotuksista ja voit samalla myös kysyä, minkälaisia unelmia ja haaveita huoltajillasi on ollut aikoinaan ja ovatko suunnitelmat toteutuneet.