keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Kittilän tapahtumat, korruptio, demokratia ja luottamus, dokumenttielokuvan tekijän näkökulma, kuntien tehtävät, kuntahallinto, päätöksenteon kansanvaltaisuus.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin sekä muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut Valentina Mäntylä.

Oppimateriaalin on tuottanut ja toimittanut Koulukino.

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2023.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Lumipalloefekti

Tilattavissa elokuvateatteriin

Lumipalloefekti kertoo yhdestä Suomen historian suurimmasta poliittisesta skandaalista. Ohjaaja Pauliina Punkki haluaa ottaa selvää mitä tapahtuu 6500 ihmisen ja 12 000 poron asuttamalla paikkakunnalla Suomen Lapissa. Miten nuoren feministi kunnanjohtajan valinta johti demokratian kriisiin.

Lumipalloefekti tapahtumapaikka on Kittilän kunta. Kunta ajautui demokratian kriisiin vuonna 2013. Kunnanjohtajan ja kuntapäättäjien välinen luottamuspula sai aikaan mediasirkuksen, valtion laatiman uuden lain Lex Kittilän ja Suomen suurimmat rikosoikeudenkäynnit kuntapäättäjiä vastaan. Yksi elokuvan henkilöistä viime vuonna kunnanjohtajan virkaan valittu Timo Kurula sai juuri Korkeimman oikeuden tuomion, 60 päivää ehdollista vankeutta virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tuomiosta huolimatta hän saa pysyä virassaan.

Tällainen lumipalloefekti voi tapahtua missä vain ja milloin vain, myös talven ihmemaassa, revontulten keskellä ja yhdessä maailman vähiten korruptoituneista valtioista.

Julkaisuvuosi:
2023
Pituus:
90 min.
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Pauliina Punkki
Käsikirjoitus:
Pauliina Punkki