keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Lumipalloefekti 2023. Kuva: Niina Brandt.

Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen ja toimittaja Eeva-Liisa Hynynen kirjoittavat Kittilän laki (Otava 2020) -kirjansa esipuheessa näin:

”Korruptio -sana tulee latinankielisestä verbistä corrumpere, turmella. Kansainvälisen politiikan dosentti Hanna Ojanen totesi Suomen Kuvalehden Näkökulma -kirjoituksessaan syksyllä 2019 korruption olevan ”toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoittelemiseksi” ja kysyi, mitä siinä turmellaan. ”Järjestelmää ja luottamusta siihen, demokratiaa” oli hänen osuva vastauksensa.”

  1. Millainen toiminta Kittilän tapauksessa oli toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoittelemiseksi? Tähän liittyen voi olla hyvä myös kirjoittaa auki, mitä ylipäätään tarkoittaa yksityinen ja julkinen etu ja pohtia niiden merkitystä ja erilaisia muotoja – niin Kittilän kunnassa kuin muuallakin.

  2. Miksi toimiva demokratia vaatii luottamusta? Mihin kansalaisen pitää voida luottaa, jotta hallinto näyttäytyy oikeutettuna ja demokratia voi toimia?

  3. Viljanen ja Hynynen siteeraavat kirjassaan suomi24 -palstaa, jossa kaipailtiin jupakassa syrjään siirrettyä hallintojohtaja Esa Mäkistä (sitaatissa EM) seuraavin sanoin:

”Se on EM ollu aina sellanen huumorintajuton harmaa virkamies, mutta se on ollu aina hirviän tarkka lakien ja pykälien kanssa. Tunnollisesti on työnsä hoitanut ja eipä siellä iltasin ja viikonloppuisin ole ollu valoja muualla ku hänen työhuoneessansa.

Aina on voitu mäkinen pistää tekemään äkkiaikataululla papereita ja siellä on ukko illat istunu pykäliä tarkistaen ja papereita laatien. Nythän hänet on lähes koko vuoden ajan pidetty poissa valmisteluista ja päätöksenteosta ja tulos on ollu karmea.(…)”

Viljanen ja Hynynen tulkitsevat tätä puheenvuoroa seuraavasti:

”Kirjoituksesta on luettavissa tavallisen kuntalaisen kaipuu harmaan arkiseen, hyvään ja asialliseen hallintoon. Sellaiseen hallintoon, jossa joku jaksaa istua työpöytänsä ääressä, jotta asiat menisivät oikein. On todennäköistä, että sellaista hallintoa osaa arvostaa vasta silloin, kun se on menetetty.”

(Viljanen ja Hynynen, 369).

4. Elokuvassa äänessä ovat pääosin lainvastaiseen toimintaan syyllistyneet henkilöt, ja se maalaa hyvin arkisen kuvan korruptiosta. Millainen voisi olla vastaavalla tavalla arkinen kuva hyvästä hallinnosta?