keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Luokka (français)

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkouluihin sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Oppimateriaali on kaksikielinen, mutta viimeinen osuus on tarkoitettu ranskan opettajille ja on siten vain ranskaksi. 

Dossier pédagogique: Les exercices sont destinés aux niveaux collège et lycée et aux écoles professionnelles. Une partie du dossier est à l’usage des professeurs de français et est en conséquence rédigée en langue française. 
 
Luokka / Entre les Murs
Ohjaaja / réalisé par: Laurent Cantet 
Käsikirjoittajat / Scénaristes: François Bégaudeau, Robin Campillo 
Näyttelijät / Acteurs: François Bégaudeau, Laura Baquela, Nassim Ambrat, Juliette Demaille 
Levittäjä / Distributeur: Cinema Mondo 
Palkinto / Prix : Kultainen palmu, Cannesin eloluvajuhlat/ Palme d'Or du Festival de Cannes, 2008 
Alkuperäinen nimi / Titre original: Entre les Murs 
Kesto / durée: 128 min.
Ikäraja / Public : S / Tous publics 
Genre: Draama / Fiction
 
Synopsis: François on nuori kahdeksannen luokan ranskanopettaja ongelmayläasteella. Hän ei epäröi ottaa yhteen Esméraldan, Souleymanen, Khoumban ja muiden oppilaidensa kanssa. Tunneilla käydään värikkäitä keskusteluita, joissa kieli on tärkeässä osassa. Opettajan luokkahuone-etiikka joutuu kuitenkin testiin, kun oppilaat päättävät pistää François'n opetusmenetelmät koetukselle. Lisätietoja elokuvan englanninkielisiltä sivuilta.
 
François est un jeune professeur de français d’une classe de 4ème dans un collège difficile. Il n’hésite pas à affronter Esméralda, Souleymane, Khoumba et les autres dans de stimulantes joutes verbales, comme si la langue était elle-même un véritable enjeu. Mais l’apprentissage de la démocratie peut parfois comporter de vrais risques. Fiche technique et artistique complète sur le site du film.
 
Oppimateriaalin teemoja / Thèmes du dossier: Koulun järjestyssäännöt / Les régles de l´école et la discipline, Elokuvan ja oman koulun vertailu / Comparaison entre l´école du film et ton école, Kansallinen identiteetti / L´identité nationale, Kieli / Langue. Exercices pour les cours de français.
 
Oppimateriaalin ovat laatineet ranskanopettajat Fanny Kerignard ja Kerttu Sirviö Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 10.7.2014.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Luokka

Luokan lähtökohtana on elokuvan pääosan esittävän François Bégaudeaun kirja opettajan työstään. Bégaudeaun teoksesta innostunut ohjaaja Laurent Cantet kokosi yhteen monikulttuurisen joukon 14- ja 15-vuotiaita ranskalaisnuoria ja kehitti heille sopivat roolit kuvauksia varten. Taustalla ovat tositapahtumat mutta kohtaukset on pitkälti improvisoitu.

Ranskankielisen nimensä mukaan pääosin neljän seinän sisällä tapahtuva Luokka kuvaa pariisilaisen koululuokan lukukautta.

Bégaudeau esittää innostavaa ja karismaattista opettajaa, jolla on toisinaan vaikeuksia saada pidettyä kuria luokassa. Hän kykenee laskeutumaan oppilaidensa tasolle niin hyvässä kuin pahassa. Vuoden loppua kohden jännitteet opettajan ja oppilaiden välillä kiristyvät aina tragedian partaalle. Etniseltä taustaltaan kirjavan luokan keskinäinen solidaarisuus on vahva, kun vastassa on seipään niellyt rehtori ja opettajakunta rangaistussanktioineen. Välinäytökset opettajainhuoneesta todistavat, että ei opettajillakaan helppoa ole.

Cantet on onnistunut hämmästyttävällä tavalla luomaan elokuvaan täysin autenttisen ilmapiirin. On vaikea uskoa, että kaikki näyttelijät ovat amatöörejä. Luokan nerokkuus piilee tavassa, jolla se samanaikaisesti kykenee ymmärtämään asioita sekä opettajien että oppilaiden näkökulmasta.

Alkuperäinen nimi:
Entre les Murs
Julkaisuvuosi:
2008
Pituus:
128 min.
Levittäjä:
Oy Cinema Mondo ltd
Tuotantomaa(t):
Ranska
Ohjaus:
Laurent Cantet
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
François Bégaudeau, Nassim Ambrat, Laura Baquela, Juliette Demaille
Nimi ruotsiksi:
Mellan väggarna
I en förort till Paris möter lärarna i en skola sina elever med högt satta ambitioner. Franskläraren François är föreståndare för en klass där han försöker inspirera eleverna men också skapa ordning. Eleverna ifrågasätter hans undervisning och ledarskap och när han tappar kontrollen över situationen är det eleverna som drabbas.