keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Järjestön lakkauttaminen

Hallituksen määräyksestä Lotta Svärd –järjestö lakkautettiin välirauhan sopimukseen vedoten 23. marraskuuta 1944. Ennen lakkauttamistaan se ehti siirtää varoja kaksi viikkoa aikaisemmin perustamalleen Suomen Naisten Huoltosäätiölle. Loput järjestön varat oli luovutettava valtiolle.

Järjestön lakkautuessa kaikki lottien tunnukset, puvut ja merkit tuli hävittää.

Lottien toiminnan peitti vuosikymmeniksi suuri häpeä. Lotat vaikenivat. Lottina olleet tytöt ja naiset eivät julkisesti keskustelleet järjestönsä toiminnasta. He eivät kokoontuneet juhlimaan järjestön perustamista eikä muistelemaan sen toimintaa. Lottien toiminnasta vaiettiin jopa niin, että moni nainen ei kertonut edes lapsilleen toimineensa lottana.

Suomen Naisten Huoltosäätiön tarkoituksena on huoltaa ja avustaa sodan tai muun kriisin johdosta kärsimään joutuneita kotien ja isänmaan hyväksi toimineita naisia ja lapsia. Tärkeä osa säätiön toimintaa on kuntouttaa entisiä lottia. Kuntoutukseen kotimaisissa kuntoutuslaitoksissa on osallistunut säätiön kustantamina vuosittain 1000 – 1500 lottaa. Lottien keski-ikä on tällä hetkellä noin 80 vuotta. Pikkulotat ovat noin 75-vuotiaita. Vuonna 2004 Suomen Naisten Huoltosäätiö vaihtoi nimensä jälleen Lotta Svärd Säätiöksi. Vuonna 2004 Lotta Svärd –järjestön lakkauttamisesta ja säätiön perustamisesta oli tullut kuluneeksi tasan 60 vuotta.”

Talvisodan aikana maanpuolustuksen tai sosiaalisen huoltotyön palveluksessa toimineista 84 000 lotasta kohtasi sankarikuoleman 64 lottaa ja lähes 200 sai vakavia vammoja. Millään numeroilla ei työn merkitystä voi kuitenkaan kuvata.

(Lähde: Lupaus -elokuvan lehdistömateriaali)

Onko sinun suvussasi lottia?

Oppilaat selvittävät kotitehtävänään, onko heidän suvussaan lottia. Mikäli on, voi vastata seuraaviin kysymyksiin:

  • Missä tehtävissä he ovat toimineet?
  • Miten sota-aikaa on muisteltu? Vai onko siitä ylipäätään puhuttu?

 

Lotta Svärd Säätiö avasi internetissä sivuston, jonne sai käydä kirjoittamassa omia tai suvun muistoja lottana toimimisesta ja lotista. Lottamuistojen kerääminen liittyi Lupaus-elokuvaan.

”Lotista vaiettiin pitkään ja Lupaus-elokuvan ensi-ilta tulee varmasti nostamaan monet unohdetut lottamuistot esiin. Lottia löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta suvusta, vaikka lotta-ajoista ei välttämättä olekaan puhuttu. Halusimme tarjota mahdollisuuden kertoa oman suvun lottatarinoita, joista ollaan monesti hyvin ylpeitä”, Lotta Svärd Säätiön puheenjohtaja Irmeli Lemberg kertoo.

Lottamuistoja pystyi kirjaamaan elokuvan kotisivuilla, ja Lotta Svärd Säätiö on tallettanut sivuille kirjoitetut tekstit Tuusulassa toimivan lottamuseon arkistoon.

Lähteet: Mediatiedote tiedotusvälineille 5.7.2005 ja elokuvan kotisivut