keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Maastamuuttajat 2021. SF Studios.

Väestönkasvu oli 1800-luvulla erittäin voimakasta koko maailmassa, mutta etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Maailman väkiluku saavutti miljardin ihmisen rajan 1800-luvun alussa, kaksi miljardia ylitettiin jo 1927. Euroopan väkiluku nousi 1750-luvulta 1900-luvun alkuun lähes kolminkertaiseksi. Väestönkasvua ei selitä syntyvyyden lisääntyminen, vaan se johtui pääasiallisesti kuolleisuuden laskusta, johon taas vaikutti esimerkiksi se, että Länsi-Euroopassa ei enää esiintynyt ruttoepidemioita. Väestömäärään vaikutti myös lisäntynyt ravinto ja parantunut hygienia, esimerkiksi kaupungeissa viemäröinti ja vesijohdot.

Ruotsinkin, kuten kaikkien Pohjoismaiden, väkiluku kasvoi huomattavasti 1800-luvun aikana. Ruotsin väkiluvun kasvuun vaikutti edellä mainittujen syiden lisäksi muun muassa pitkä rauhan aika, jollon miehet eivät menehtyneet sodissa. Myös jo mainittu parantunut hygienia ja varsinkin rokotukset, ennen kaikkea isorokkorokote, vaikuttivat kuolleisuuden vähenemiseen ja lapsikuolleisuudenkin laskuun. Vielä yhtenä väkiluvun kasvun syynä voidaan mainita lisääntynyt ravinto: varsinkin perunasta tuli Pohjoismaissa varsin tärkeä ruoka-aine. 

Väkiluvun kasvulla oli kuitenkin kääntöpuolensa: huono-osaisten määrä lisääntyi ja köyhyys kasvoi. Siirtolaisuus oli yksi vastaus kasvavan väestön huonoihin oloihin. Laivayhtiöt markkinoivat matkoja ja houkuttelivat lähtijöitä. Aikaisemmin Amerikkaan lähteneet kertoivat tarinoita Amerikan ihmemaasta, jossa kaikki oli suurempaa ja parempaa kuin kotimaassa. Miljoonat ja taas miljoonat uskoivat ja lähtivät Atlantin yli matkalle, josta useimmiten ei palattu enää kotimaahan.