keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Maailmamusiikki, Miriam Makeban elämä, apartheidin vastainen taistelu, Yhdysvaltain kansalaisoikeusliike ja Mustat pantterit.

Synopsis: Miriam Makeba oli yksi etnomusiikin kirkkaimmista tähdistä, jonka laajasta musiikillisesta perinnöstä myös moni nykyartisti ammentaa. Vuonna 2008 menehtynyt eteläafrikkalainen laulajatar myi miljoonia levyjä, konsertoi ympäri maailmaa ja teki yhteistyö lukuisien huippumuusikoiden kanssa. Julkisuudessa Makeba näyttäytyi poliittisen aktivisminsa ja väsymättömän ihmisoikeustyönsä kautta. Makeba antoi kasvot apartheidin vastaiselle taistelulle. Yksityiselämässään hän oli nainen, joka karkotettiin kotimaastaan ”väärien” mielipiteiden vuoksi ja äiti, joka menetti sekä lapsensa että lapsenlapsensa. Makeban tunteneet sanovat, että kova elämä ei näkynyt laulajatähden kasvoilta. Etnon todellinen supertähti jaksoi aina hymyillä yleisölle, jopa kuolemaansa edeltävinä hetkinä.

Mika Kaurismäen dokumentti kertoo Miram Makeban värikkäistä elämänvaiheista kronologisesti. Ääneen pääsevät laulajan perhe ja lukuisat työtoverit. Ääneen pääsee myös itse Mama Africa arkistohaastatteluiden ja esiintymisten kautta: yhä ylväänä, voimakkaana ja ennen kaikkea unohtumattomana. Mama Africa on kunnianosoitus upealle ja vaikuttavalle artistille, joka oli koko Afrikan ääni muuhun maailmaan.
Dokumenttia on kuvattu Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Guineassa.

Oppimateriaali on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin erityisesti historian, yhteiskuntaopin ja musiikin opetukseen.

Oppimateriaalin on laatinut toimittaja, FM Tarja Kovanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 11.7.2013.

 

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Mama Africa

Rasismin vastaisen elämäntyönsä takia Makeba joutui elämään 30 vuotta maanpaossa Etelä-Afrikasta. Makeba kuoli marraskuussa 2008 traagisesti Italiassa pidetyn konsertin jälkeen. Hän sai sydänkohtauksen esitettyään suurimman hittinsä Pata Patan.

Mama Africa on kunnianosoitus upealle ja vaikuttavalle artistille, joka oli koko Afrikan ääni muuhun maailmaan.

Dokumenttia on kuvattu Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Guineassa.

Elokuvasta on saatavilla ainoastaan digitaalisia kopioita.

Alkuperäinen nimi:
Mama Africa
Julkaisuvuosi:
2011
Pituus:
90 min.
Levittäjä:
SF Film
Tuotantomaa(t):
Suomi,Saksa
Ohjaus:
Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Miriam Makeba, Zenzi Monique Lee, Nelson Lumumba Lee, Hugh Masekela, Angelique Kidjo
Nimi ruotsiksi:
Mama Africa

Invictus - voittamaton

Vastavalittu presidentti Mandela tietää, että hänen maansa on apartheidin jäljiltä jakautunut niin rodun kuin toimeentulonkin perusteella. Mandela uskoo voivansa yhdistää kansakuntansa urheilun universaalin kielen avulla, ja niinpä hän kannustaa eteenpäin Etelä-Afrikan altavastaajaksi katsottua rugbyjoukkuetta sen epätodennäköisellä tiellä vuoden 1995 maailmanmestaruuskisojen finaaliin.

Alkuperäinen nimi:
Invictus
Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
136 min.
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Clint Eastwood
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Morgan Freeman, Matt Damon