keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Vapaustaistelija ja mielipidevanki

Kun Etelä-Afrikan entinen presidentti ja tunnettu ihmisoikeusaktivisti Nelson Mandela kuoli joulukuun viidentenä päivänä vuonna 2013, häntä surivat tavalliset kansalaiset, valtionmiehet ja julkisuuden henkilöt kaikkialla maailmassa.

”Olen yksi niistä miljoonista, jotka saivat innoitusta Mandelan elämästä. Kuten niin monet ympäri maailmaa, en voi täysin kuvitella elämääni ilman Mandelan asettamaa esimerkkiä.”

Näin puhui Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Mandelan kuolemaa seuraavana päivänä.

Miten eteläafrikkalaisesta heimopäällikön pojasta kasvoi kristityksi kääntynyt asianajaja, vapaustaistelija, maailman tunnetuin mielipidevanki, rakastettu presidentti ja kansainvälisesti palvottu ihmisoikeusaktivisti?

Pitkä tie vapauteen pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen. Elokuva pohjautuu nimeään myöten uskollisesti Mandelan vankila-aikanaan kirjoittamaan elämänkertaan.

Tehtävät:

1. Tutustukaa Nelson Mandelan tärkeimpiin elämänvaiheisiin. Käyttäkää internet-lähteitä, esimerkiksi eri medioiden artikkeleita Mandelasta, Wikipediaa ja/tai Pitkä tie vapauteen -kirjaa.

Valitkaa muutama elämänvaihe, jotka itse esittäisitte elokuvassa ja kirjoittakaa ne ranskalaisin viivoin ylös.

Miettikää myös, miten kyseiset elämänvaiheet esittäisitte? Olisiko niiden painoarvo elokuvassa suuri, kuvattaisiinko ne surullisina, hauskoina, traagisina vai neutraalisti.

Tehkää tehtävä yksin, pareittain tai ryhmässä.

2. Etsikää eri medioista juttuja Mandelan kuolemasta (esimerkiksi päiviltä 5.12 ja 6.12.2013.) Valitkaa muutama artikkeli ja/tai television uutisinsertti mahdollisimman erilaisista medioista.

Tarkkailkaa jutuista, miten Mandelaa kuvaillaan ja keitä jutuissa on haastateltu? Millaisia näkökulmia jutuissa on? Miettikää myös, millaiset mediat Mandelasta ovat kirjoittaneet? Löydättekö hänestä juttuja omasta paikallismediastanne? 

Mediaseurannan voi tehdä yksin tai pareittain.

Keskustelkaa mediaseurannan jälkeen ryhmissä. Miten eri mediat Mandelan kuolemaa kuvasivat? Millaisia juttuja hänestä tehtiin ja keitä niissä haastateltiin? Miettikää myös miksi Mandela oli niin merkittävä henkilö myös Etelä-Afrikan ulkopuolella ja miksi hänestä on tehty elokuva, joka pääsi teatterilevitykseen ympäri maailmaa?