keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Työskentely ja oleskelu Suomessa

Kuva: Jouko Piipponen

Elokuvassa Cheng päätyy sattuman kautta töihin Sirkan omistamaan ravintolaan. Chengin laittamasta ruoasta tulee ravintolan menestystuote, joka houkuttelee paikalle paikallisten lisäksi suuria turistiryhmiä ja paikkaa yrityksen heikkoa taloutta. Sirkka haluaakin Chengin jatkavan ravintolan kokkina, mutta koska Chengillä ei ole työ- tai oleskelulupaa Suomessa, myös paikalliset poliisit kiinnostuvat asiasta.

1. Tutustukaa Infofinlandin sivuilla, mitä vaaditaan, jotta Chengin olisi mahdollista työskennellä Suomessa. Ottakaa samalla Suomeen muuttajan muistilistan avulla selvää, mitkä asiat tulee huomioida, mikäli haluaa vierailun sijaan jäädä asumaan Suomeen. Voitte lopuksi vielä keskustella siitä, minkälaiset asiat tulivat teille uutena tai yllätyksenä, ja miten esimerkiksi ulkosuomalaisen työnteko ja oleskelu on organisoitu Suomessa.

Infofinland.fi – Töihin Suomeen

Infofinland.fi – Suomeen muuttajan muistilista


Laiton oleskelu ja työskentely

Elokuvassa Cheng jää Sirkan ravintolaan töihin siitä huolimatta, että hän tietää työskentelyn paikassa olevan laitonta. Cheng ei myöskään suostu ottamaan palkkaa työstään. Paikalliset poliisit ovat asiasta tietoisia ja käyvät aika ajoin muistuttamasta Sirkkaa tästä, kunnes koittaa hetki, jolloin he eivät voi enää lykätä asian käsittelyä pidemmälle.

2. Tutustukaa alla oleviin artikkeleihin Suomessa tapahtuvasta laittomasta työskentelystä ja laittomien työntekijöiden oikeuksien polkemisesta. Keskustelkaa tämän jälkeen aiheesta:

  • Minkälaiset asiat nousevat teksteissä erityisesti esille?
  • Miten kaltoin kohdellut työntekijät itse kokevat oman asemansa? Minkälaisessa elämäntilanteessa he ovat, ja mikä on ajanut heidät työskentelemään laittomasti?
  • Miksi laittoman työnteon epäkohdista on niin vaikea puhua ulkopuolisille tai viranomaisille?
  • Mitä viranomaiset voivat tehdä tilanteen korjaamiseksi?
  • Miten poliisit suhtautuvat Chengin tilanteeseen elokuvassa?

Yle: ”Asiantuntija pitää ongelmaa laajana – HS: Useissa nepalilaisissa ravintoloissa poljetaan räikeästi työntekijöiden oikeuksia”

Yle MOT: ”Asha leikkasi suomalaisten hiuksia aamusta iltaan ja sai käteen satasen kuussa – poliisilla tutkinnassa useita parturi-kampaamoihin liittyviä hyväksikäyttötapauksia”