keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tehtaan sulkemisen vaikutukset

Kuva: Marek Sabogal / Solar Films

Kuvitteellinen Törmälän kunta on elänyt vaneritehtaan ympärillä. Pienessä kunnassa iso tehdas työllistää aina paljon väkeä sekä suoraan että välillisesti, esimerkiksi ruokailu-, kuljetus- vartiointi- ja siivouspalvelujen kautta vielä enemmän. Pieneltä paikkakunnalta on vaikea löytää uutta työtä, jos tehtaan toimintoja supistetaan tai se suljetaan. Koko kunnan elinvoima kouluja ja palveluja myöten heikkenee, jos työpaikat lähtevät.

Loppukesällä 2020 julkisuudessa keskusteltiin elokuvan fiktiivisen Metsäjätin kaltaisen UPM-yhtiön Kaipolan tehtaan sulkemisesta, joka jätti paljon työttömiä Kaipolaan. (kts. esim. Ylen artikkeli "Ilman Kaipolaa Jämsä ei ole mitään"). Vastaavia tehdassulkemisia on tulossa muillekin paikkakunnille.

1. Miten elokuvassa kuvattiin tehtaan merkitystä Törmälälle?

2. Mitä mahdollisuuksia ihmisillä on työnteon suhteen, jos pienen paikkakunnan suurin työllistäjä sulkee ovet? Onko perheellisen helppo muuttaa työn perässä muualle? Mitä on otettava huomioon, jos koko perhe joutuu muuttamaan? Mitä muita mahdollisuuksia heillä on elannon hankkimiseksi?

3. Jos on syntynyt ja asunut aina samalla paikkakunnalla, onko helppo muuttaa muualle ja aloittaa alusta?

4. Miksi yhtiöt pyrkivät fuusioitumaan aina isompien ja isompien yhtiöiden kanssa? Olisiko pieni kauniimpaa, kuten Pasi päättää elokuvan lopussa perustaessaan sinne uuden vaneritehtaan? Mitä paikallinen oma yritys merkitsee päätöksenteon kannalta?

Lisätietoa