keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Puvustus, lavastus ja digitaalinen jälkikäsittely muodostavat Jeunet’n elokuvien värimaailman ytimen. Tietokonegrafiikan avulla Jeunet on luonut omaleimaisen tyylin, jota on luonnehdittu ”runolliseksi ilmeikkyydeksi”. Vanhahtava seepia ja modernit, mainoksista, populaarikulttuurista ja maalaustaiteesta ammentavat sävyt yhdistyvät Jeunet’n maailmassa. Lisänä nähdään usein mustavalkoista kuvamateriaalia. Tämä luo ajattoman vaikutelman, joka toistuu elokuvasta toiseen.

Jeunet’n tausta animaatioiden parissa näkyy sekä väreissä että suhteessa kuvaan. Hänelle kameran tehtävä ei ole vangita todellisuutta sellaisenaan, vaan tallentaa kameran eteen vartavasten rakennettu maailma. Hän onkin lainannut japanilaisen elokuvaohjaaja Akira Kurosawan mottoa: ”Jokaisen otoksen tulisi olla kuin maalaus”.  

Tehtäviä

  • Juarez Machado on brasilialainen kuvataiteilija, jonka Jeunet mainitsee visuaaliseksi vaikuttimekseen. Toinen Jeunet’n taiteilijaesikuva on ollut Edward Hopper. Tutustu Machadon  ja Hopperin  tuotantoon. Millä tavoin uskot Machadon ja Hopperin taideteosten vaikuttaneen Jeunet’n elokuviin?
     
  • Pohtikaa Micmacsin värimaailmaa vastaparien kautta. Jokainen valitsee seuraavista adjektiivipareista elokuvan värejä mielestään paremmin kuvanneen, ja kirjoittaa sen lapulle. Tehkää opettajan keräämistä lapuista tilasto, jossa näkyvät kyselyn tulokset.  Vastakohtaparit ovat: kiinnostava – tylsä, uskottava – epäuskottava, aito – keinotekoinen, kirkas – himmeä, omalaatuinen – tavallinen, hauska – ärsyttävä. Pohtikaa tuloksia yhdessä. Onko vastauksissa paljon hajontaa?   
     
  • Huomasitko jonkun värisävyn esiintyvän Micmacsissa muita enemmän? Vaikuttiko väri elokuvan tunnelmaan? Entä oliko eri paikoilla omat värisävynsä?

Kollaasi- eli kompilaatioelokuva

Kollaasi on työskentelytapa, joka antoi leimansa koko 1900-luvun taiteelle. Alunperin vuosisadan alun kubistitaiteilijoiden parissa alkaneessa tekniikassa taideteos syntyy erilaisia materiaaleja (sanomalehdet, esineet, valokuvat) yhdistelemällä. Samaan perinteeseen kuuluu kompilaatioelokuva, jossa elokuvaan liitetään arkistoaineistoa, uutiskuvaa, pätkiä toisista elokuvista jne.

Jeunet kierrättää arkistomateriaalia ja muita visuaalisen kulttuurin tuotteita, esimerkiksi Améliessa on mukana uutinen prinsessa Dianan kuolemasta. Tarinaa rikastuttavat mukaan leikatut muistot ja kuvitelmat: valokuvista puhuvat kasvot, eläviksi muuttuvat lampunvarjostimet. Kuvatila on myös monesti jaettu eri osioihin (engl. split-screen), jotka tarjoavat rinnakkaista informaatiota.

Tehtäviä

  • Muistele kohtauksia, joissa oli käytetty arkistofilmiä, valokuvia ym. Millaisissa tilanteissa ne olivat? Miten ne sopivat mielestäsi elokuvaan, vaikuttivatko ne tunnelmaan tai tarinan uskottavuuteen? Muistatko muita elokuvia, joissa on samantyyppistä aineistoa? 
  • Etsi YouTubesta Delicatessenin, Kadonneiden lasten kaupungin, Amélien, Alien – ylösnousemuksen  ja Pitkien kihlajaisten trailerit. Kirjoita ylös esimerkkien kera ainakin viisi yhtäläisyyttä, joita niissä havaitsit. Samankaltaisuuksia voi löytyä esim. puvustuksesta, lavastuksesta, tyylistä, värimaailmasta, näyttelijöistä, kuvakulmista ja teemoista.