keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Yhteiskunta toimi Moskovan määräysvallan alaisena ja Neuvostoliiton jäsentasavalloissakin suurelta osin venäjän kielellä. Viroon sijoitettiin paljon työvoimaa muista neuvostotasavalloista, minkä seurauksena virolaisten määrä omassa maassaan alkoi suhteellisesti vähetä. Päämääränä oli hävittää kansallismielisyys ja tehdä kaikista tasavalloista mahdollisimman venäläisiä.  

Neuvostovuosille oli tyypillistä myös sananvapauden puuttuminen. Se konkretisoitui niin julkisessa tiedonvälityksessä kuin myös arkisessa kanssakäymisessä tuttujen ihmisten välillä. Sanotaan, että neuvostovuosina virolainen ajatteli yhtä, sanoi toista ja teki kolmatta. Hänen tuli esimerkiksi kumartaa kommunistista puoluetta, vaikka hän huomasi yhteiskuntajärjestelmän puutteet jokapäiväisessä elämässään. Vastarintaa ei julkisesti saanut osoittaa, koska sillä saattoi olla kohtalokkaat seuraukset: kuulustelu turvallisuuspoliisi KGB:n hoteissa, työpaikan menettäminen tai peräti vankeus. Tuttavapiirissäkin piti olla varovainen, sillä koskaan ei tiennyt, kanteleeko joku neuvostovastaiset mielipiteet eteenpäin.

Uralla oli vaikea edetä, mikäli taskussa ei ollut kommunistisen puolueen jäsenkirjaa. Korkeisiin virkoihin pääsy edellytti usein suurta myötämielisyyttä vallanpitäjiä kohtaan, mikä saattoi tarkoittaa myös raportointia epäilyttävänä pidetystä toiminnasta ja sitä harjoittavista ihmisistä.

  • Leningradin turnauksessa Endelin joukkue saa apua armenialaiselta joukkueelta. Miksi juuri tämä joukkue haluaa auttaa virolaisia?  
     
  • Pieni Marta kohtaa ratkaisevassa ottelussa itseään huomattavasti vanhemman venäläispojan. Millaista symboliikkaa näet tilanteessa?
  • Endel tapaa miekkailuturnauksessa koulunsa rehtorin. Miksi rehtori on paikalla ja mitä hän tarkoittaa sanoessaan, ettei olisi saavuttanut asemaansa ilman uhrauksia?
     
  • Miksi Endel pidätetään ja mihin hänet viedään?