keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Mies vailla menneisyyttä

Synopsis: Mies saapuu junalla Helsinkiin ja joutuu väkivaltaisen ryöstön kohteeksi. Hän selviää hengissä, mutta menettää muistinsa ja henkilökohtaiset tavaransa. Ilman nimeä ja rahaa hän alkaa rakentaa uutta elämäänsä.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin. 
 
Oppimateriaalin on laatinut kuvataide- ja luokanopettaja Hanna Niinistö apunaan työryhmä Annika Henriksson, Minna Hautaniemi ja Outi Freese.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2002. Linkit on tarkistettu 19.4.2013.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————–

CinEd-hankkeen vuonna 2019 julkaisema laaja oppimateriaalipaketti elokuvaan Mies vailla menneisyyttä löytyy täältä. Elokuva on myös koulujen maksutta katsottavissa CinEd.eu -alustan kautta. CinEd-hankketta koordinoi Suomessa Ihmefilmi ry. Lisää tehtäviä löytyy myös Ihmefilmi ry:n IhmeSuomi-sarjan Mies vailla menneisyyttä -oppimateriaalista.

CinEd on yhteiseurooppalainen elokuvakasvatushanke, jonka tavoitteena on tutustuttaa mahdollisimman moni 6–19-vuotias eurooppalainen lapsi ja nuori eurooppalaiseen elokuvaan.

 
                          

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Mies vailla menneisyyttä

Cannesissa Grand Prix’lla palkittu Mies vailla menneisyyttä on Aki Kaurismäen Suomi-trilogian toinen itsenäinen osa, joka kuvaa asunnottomien elämää. Ohjaaja on jälleen turvautunut hyväksi todettuun vakiokaartiinsa, mutta pääosaan nousi nyt ensimmäistä kertaa lahjakas Markku Peltola.
Elokuva kertoo nimettömäksi jäävästä miehestä, joka saavuttuaan junalla Helsinkiin saa tällin päähänsä ja menettää muistinsa. Niin rahat, nimi kuin menneisyyskin ovat kateissa. Kyseessä on erikoinen (ja samalla täydellisen tunnistettava) yhdistelmä nuhjuista naturalismia ja vaaleanpunaista ryysyromantiikkaa: mieltäylentävä kuvaus nk. pienten ihmisten elämänkamppailusta yhteiskunnan rattaissa.

Alkuperäinen nimi:
Mies vailla menneisyyttä
Julkaisuvuosi:
2002
Pituus:
97 min.
Levittäjä:
Senso/PEK
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Annikki Tähti ja Sakari Kuosmanen
Nimi ruotsiksi:
Mannen utan minne - Mies vailla menneisyyttä
Mannen utan minne – som i Cannes belönades med Grand Prix – är den andra och fristående delen i Aki Kaurismäkis Finland-trilogi. Den här gången sätts de bostadslösas situation under lupp. De flesta i filmteamet är gamla bekanta från tidigare Kaurismäki-filmer, men i huvudrollen som mannen som anländer med tåg till Helsingfors, får ett slag i huvudet och förlorar både pengar, minnet och hela sitt förflutna, ser vi nu den begåvade Markku Peltola. Mannen utan minne är en från tidigare Kaurismäki-filmer välbekant blandning av solkig naturalism och ljusröd trasromantik; en upplyftande beskrivning av den lilla människans roll i det stora samhällsmaskineriet.