keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

1. Elokuva nosti esiin useita yhteiskunnallisia teemoja: asunnottomuus, työttömyys, avioero, konkurssi. 
 
a) Väittely on hyvä oppilaiden sosiaalisuutta lisäävä ja omien mielipiteiden muodostamisen apuna käytettävä opetusmenetelmä. Luokassa järjestetään väittely, jossa otetaan kantaa elokuvan esittämiin yhteiskunnallisiin teemoihin. Oppilaat jaetaan kahteen tai useampaan ryhmään. Ryhmille annetaan provosoivat vastakkaiset mielipiteet esimerkiksi: 
  • ”Yhteiskunnan on huolehdittava kaikista kansalaisista.” 
  • ”Jokainen huolehtii omista asioistaan ja elämästään.”
Väittelyssä sanat saavat ryöpytä ja tunteet kuohuta perusteluita ja mielipiteitä vaihdettaessa. 
 
b) Valitkaa roolihahmot ja jatkakaa tilanteiden käsittelyä siten, että ratkaisu on erilainen kuin elokuvassa; mitä sitten tapahtuu. Esimerkiksi Työvoimatoimistossa esimies antaakin neuvoja, kuinka tilanne selvitetään tai vastaanottovirkailija sujauttaa M:n käteen pienen lapun… Käykää draaman keinoin läpi erilaisia ratkaisuja ja tilanteita. 
 
2. Solidaarisuus ja lojaalius
Elokuvassa köyhä auttaa köyhää, kaveria jeesataan ja lähimmäisestä välitetään. Elokuvan viesti kiteytyy kun M kysyy sähkömieheltä, mitä tämä haluaa palkaksi avusta. Sähkömies vastaa: "Jos näet minut joskus makaamassa vesilammikossa mahallani, käännä minut selälleni."Miettikää pienryhmissä tai pareittain millaista välittämistä näette omassa ympäristössänne koulussa, kotona, vapaa-aikana, kaupungilla, ym. entä millaista välinpitämättömyyttä kohtaatte.