keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Mimmi Lehmä löytää kotiin. 2022. SF Studios.

Mimmi lehmä löytää kotiin -elokuvan taustalla on suosittu Jujja Wieslanderin kirjoittama ja Sven Nordqvistin kuvittama Mimmi Lehmä ja Varis -kirjasarja, vaikkei elokuva perustukaan suoraan tiettyyn kirjaan.

  1. Tutustukaa yhdessä Mimmi Lehmä ja Varis -kirjoihin ja niiden kuvituksiin. Lista suomennetuista kirjoista löytyy kirjojen kustantajan Kustannus-Mäkelä Oy:n sivuilta. Pohtikaa sitten yhdessä, mitä samanlaista tai erilaista tarinan kahdessa eri kerrontatavassa; kuvakirjassa ja animaatiossa on.

  2. Valitkaa kirjoista yksi, johon tutustutte tarkemmin ja tarkastelkaa Sven Nordqvistin kuvitusta. Millaisia värejä ja sävyjä luonnon, kasvien ja puiden kuvaamisessa huomaatte? Millaisia maisemia kuvissa on ja miten hahmot on kuvattu osana maisemaa? Maalatkaa seuraavaksi pastelliväreillä, vesiväreillä tai peitevärillä maisemakuvia kirjan tyyliin. Piirtäkää tai maalatkaa myös Mimmi Lehmän ja Variksen muotokuvat.

  3. Lukekaa valitsemanne kirja ääneen ja elävöittäkää kirjan lukemista seuraavien vinkkien avulla
  • tekemällä sanatutkimusta etsien kirjasta outoja sanoja ja käsitteitä ja selvittämällä mitä ne tarkoittavat
  • leikkimällä sananselitysleikkiä tarinasta poimituilla sanoilla
  • tekemällä kirjan hahmoista keppinukkeja
  • tekemällä kirjan tapahtumista pieniä esityksiä
  • leikkimällä puhelinkeskusteluja, siten että puhelinkeskustelun toisessa päässä on Mimmi Lehmä; harjoitelkaa, miten puhelinkeskustelu aloitetaan ja lopetetaan kohteliaasti
  • Opettaja lukee kirjasta sopivan kohdan tai tarinan, ja lapsi kertoo tarinan sitten omin sanoin

4. Yksi keskeinen ero kirjan ja elokuvan ilmaisun välillä on, että elokuva ei kerro vaan näyttää. Esimerkiksi henkilöiden ajatuksia ja luonteenpiireitä voidaan elokuvassa näyttää toiminnan kautta.
Muistelkaa elokuvassa esitettyä toimintaa pantomiimin avulla:
Opettaja kirjoittaa paperilapuille erilaisia verbejä elokuvassa esiintyneestä toiminnasta (kuten sukeltaa, soutaa, lasketella, rakentaa…) ja laittaa laput hattuun. Esittäkää yksin tai pareittain hatusta vedetyn lapun osoittamaa tekemistä pantomiimina toisten arvatessa, mistä on kyse. Muistelkaa sitten yhdessä, missä yhteydessä tekeminen elokuvassa esiintyi.

Kokeillaan kuvittamista

Kuvitelkaa, että Mimmi Lehmä löytää kotiin -elokuvasta tehdään kuvakirja. Valitkaa jokin seuraavista kohtauksista ja tehkää siihen kuvitus:

– Mimmi Lehmä kuvittelee sukeltelevansa meressä
– Haikara kertoo matkastaan aavikon yli
– Haikara kertoo kohtaamisestaan riikinkukon kanssa
– Varis rakentaa vesiliukumäkeä.

Voitte myös keksiä kuvien yhteyteen tekstin.