keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

"A polka-dot has the form of the sun, which is a symbol of the energy of the whole world and our living life, and also the form of the moon, which is calm. Round, soft, colorful, senseless and unknowing. Polka-dots become movement… Polka dots are a way to infinity." —Yayoi Kusama

Kusaman luomat tilataideteokset ovat huoneita, joissa kaikki seiniä ja huonekaluja myöten on maalattu täyteen palloja. Tiloissa on usein peilejä, jotka toistavat pompula-teemaa loputtomiin. Näyttelyyn tuleva katsoja tuntee kuin eksyvänsä tilaan, josta perspektiivi, suunnat ja logiikka ovat kadonneet. Tämänkaltaista taidetta, jossa katsoja on ikään kuin teoksen sisällä, kutsutaan immersiiviseksi. Taide kuin vie katsojan mukaan ytimeensä. Tunnettu viime aikojen immersiivinen näyttely oli Amos Rex –museon japanilainen, video- valo- ja äänitekniikalla toteutettu TeamLab -näyttely (2018-19). Toinen on nykytaiteen museo Kiasmassa keväällä 2019 oleva islantilaisen Shoplifterin massiivinen kirkasvärinen pörrötukkainstallaatio Nervescape VII, joka käsitteellisesti on lähellä Kusamaa – ja tuskinpa sitä olisi syntynyt ilman Kusaman tilataideteoksia.

1. Miten Kusaman ja TeamLabin tyylinen immersiivinen taide on muuttanut katsojan roolia näyttelyssä, verrattuna perinteiseen taulujen katseluun?

2. Näitkö TeamLab-näyttelyn tai Kiasman Shoplifterin näyttelyn? Mitä samaa niissä koit kuin dokumentissa esitellyissä Kusaman taideteoksissa?

3. Minne saakka taiteen immersiivisyys, katsojan osallistaminen voi tekniikan myötä mennä?

4. Kusama tekee taidetta pallokuvioilla. Mikä muoto on itsellesi läheinen?

5. Ottakaa joku luokan esine tai huonekalu tai vapaaehtoinen luokkakaveri. Leikelkää post-it-lapuista pompuloita ja liimatkaa ne esineeseen tai ystäväänne. Miten esineen/ihmisen luonne muuttuu, kun pinta on pilkullinen?