keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: MMXVIII Futurikon Films - Ifilmfilm - France3Cinema

Leppäpirkot eli leppäkertut

1. Leppäpirkkoja tavataan jopa 5000 eri lajia ympäri maailmaa. Suomessakin eri lajeja elää yli 60. Yleisin ”leppäkerttumme” on seitsenpistepirkko. Tutkikaa Suomen Luonnon artikkelia ja 12 yleisintä leppäpirkkoa. Oletteko ennen nähneet muita leppäpirkkoja kuin seitsenpistepirkon? Löydättekö artikkelista elokuvassa esiintyneet lajit?

2. Askarrelkaa tai piirtäkää leppäkerttuja kuvataiteen tunnilla. Voitte piirtää muitakin kuin vain seitsenpistepirkon. Oppilaat voivat valita minkä leppäpirkon piirtävät.

3. Muistatko miten leppäpirkot kommunikoivat elokuvassa? Luonnossa leppäpirkot kommunikoivat pääasiassa erilaisten kemikaalien avulla. Ne kuitenkin puolustautuvat muun muassa kirkkaan värin avulla, jolla ne kertovat olevansa pahanmakuisia ja myrkyllisiä. Leppäpirkko ei ole ihmiselle myrkyllinen, mutta pienelle liskolle tai linnulle se voi olla. Leppäpirkko voi erittää pahanhajuista ja -makuista oranssia nestettä estääkseen petoja syömästä itseään. Leppäpirkko erittää nestettä stressin alaisena. Leppäpirkko voi myös esittää kuollutta. Oletko joskus nähnyt leppäpirkon käyttäytyvän edellä mainituilla tavoilla?

Muurahaiset

4. Muurahaiset kuuluvat pistiäisiin ja niitä on maailmassa yli 12 000 eri lajia. Suomessa tavataan 55 luonnonvaraista muurahaislajia. Minkälaisia erilaisia muurahaisia olette tavanneet? Tutkikaa Suomen yleisimpien muurahaisten kuvia.

5. Muurahaiset ovat niin sanottuja avainlajeja eli ekosysteemin kannalta elintärkeitä hyönteisiä. Muurahaiset rakentavat pesänsä erilaisesta maatuvasta aineksesta, jolloin ne toimivat tehokkaina ravinteiden kierrättäjinä. Ne levittävät kasvien siemeniä ja toimivat pölyttäjinä. Muurahaiset kuljettavat esimerkiksi sinivuokon siemeniä. Sinivuokko ei leviä kasvullisesti, vain muurahaisten kuljettamien siementen kautta. Lisäksi muurahaiskeoissa elää paljon muitakin lajeja kuin muurahaisia, kuten kastematoja, kuoriaisia, sekä kärpästen toukkia. Jotkut lajit ovat jopa erikoistuneet elämään vain muurahaiskeoissa. Näitä lajeja kutsutaan myrmekofiileiksi.
Selvittäkää muutama muu suomalainen avainlaji, jonka olemassaolo on ekosysteemin kannalta elintärkeää.

Hämähäkit

6. Elokuvassa esiintynyt pomppiva ja karvainen riikinkukkohämähäkki elää luontaisesti Australiassa. Koirashämähäkki houkuttelee naaraita tanssimalla heille. Katsokaa video tanssivista riikinkukkohämähäkeistä ja keskustelkaa, onko tanssiminen hyvä keino houkutella paria. Miten muut eläinlajit houkuttelevat paria?

Muuta hyönteisistä

7. Elokuvassa leppäpirkkoja ja muurahaisia siirtyi uusille elinalueille vahingossa säilykelaatikossa. Pohtikaa mitä uudelle alueelle siirtyvälle yksilölle voi tapahtua. Elokuvan leppäpirkko ja muurahaiset siirtyivät uudelle alueelle ihmisen vaikutuksesta, jolloin niitä kutsutaan vieraslajeiksi. Ne voivat joko hävitä saavuttuaan uuteen elinympäristöön tai luonnollisten petojen puututtua, saattavat lisääntyä räjähdysmäisesti ja syrjäyttää alkuperäisiä lajeja. Tiedättekö suomalaisia vieraslajeja? Tunnettuja vieraslajeja ovat muun muassa lupiini, jättipalsami, minkki, kissa, supikoira ja merirokko. Selvittäkää yhden tutun vieraslajin Suomeen saapuminen.

8. Lähtekää metsään tai koulun pihalle ja rakentakaa hyönteisiä luonnonmateriaaleista. Tehkää hyönteisretki lähialueelle ja tunnistakaa lajeja.