keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kieltolaki, muoti, musiikki ja urheilu

A. Ajankuva (historia, äidinkieli ja kirjallisuus)

1900-luvun alkupuolen Suomi ja Helsinki olivat hyvin erilaisia kuin nykypäivän kansainvälinen ja avoin yhteiskuntamme. Toisaalta ei tuolloinkaan aivan eristyksissä eletty, ja monet ulkomaiset virtaukset saavuttivat myös Suomen ja erityisesti sen pääkaupungin.

Tutkikaa ryhmissä elokuvan luomaa ajankuvaa neljän eri teeman näkökulmista:

1. Kieltolaki

– Etsikää internetistä tai kirjastosta tietoa kieltolaista: Milloin oli voimassa? Miten vaikutti alkoholin kulutukseen? Miten vaikutti ravintoloihin? Mistä ja miten alkoholia sai kieltolain aikaan?

– Käsikirjoittakaa n. 1-2 minuutin kieltolain aikaiseen ravintolaan sijoittuva kohtaus ja esittäkää kohtaus luokalle. Miettikää henkilöt, tapahtuma ja tilanne sekä päätös.

– Keskustelkaa kieltolaista, sen järkevyydestä ja vaikutuksista.

Linkkivinkkejä:
Wikipedia: Kieltolaki
Helsingin yliopisto: Kieltolaki tuli valtiolle kalliiksi ja rapautti moraalia
Tullimuseo: Kieltolaki

Kirjavinkki:
Lars Sund: Puodinpitäjän poika

2. Muoti

– Elokuva tuo esiin aikakauden muotia eriyisen näyttävästi Lucien hahmon kautta. Lucieta näyttelevä Jessica Grabowsky kertoi elokuvan ensi-illan aikoihin Metro-lehden haastattelussa itsekin harrastavansa vintage-muotia. Muistelkaa elokuvan puvustusta, mitä siitä jäi mieleenne?

– Etsikää internetistä ja kirjastosta tietoa 1900-luvun alun muodista, erityisesti 1920- ja 1930-luvusta. Mitä muutoksia muodissa tapahtui? Mistä vaikutteet tulivat? Mistä muoti mielestänne kertoo?

– Valmistelkaa kuvamuotinäytös (esim. PowerPoint) ja laatikaa muotinäytökseen selostus, josta näytöksen katselijat saavat taustatietoa 1920- ja 1930-luvun muodista.
HUOM! esim. Flickr-kuvapalvelusta voi etsiä vapaasti käytettäviä cc-lisensoituja kuvia. Myös Finnasta löytyy runsaasti museoiden ja arkistojen kuva-aineistoja.

– Keskustelkaa siitä, miksi pukeutuminen ja muoti ovat ihmisille tärkeää ja mitä ne kertovat ajasta ja ihmisestä.

Linkkivinkki:
Ellin vaatehuone (Savonlinnan maakuntamuseo): 1920-luvun muoti

Kirjavinkki:
Vintage Fashion -muodin vuosikymmenet

3. Musiikki (erityisesti jazz)

– Jazz-musiikki rantautui Suomeen 1900-luvun alussa. Se toi myös mukanaan kansainvälisyyttä ja moninaisuutta. Etsikää tietoa jazzin tulosta Suomeen ja miettikää, miksi jazz oli tuon ajan ihmisistä niin kiehtovaa.

– Esitelkää jazzin alkuaikojen historiaa Suomessa. Etsikää myös musiikkinäytteitä esityksenne elävöittämiseksi.

– Keskustelkaa siitä, millainen musiikki on Suomessa nykyajan jazzia, siis uutta ja mullistavaa.

Linkkivinkki:
Peda.net: Suomalainen jazz

Kirjavinkki:
Anna Godbersen: Jazztyttö peilaa

4. Urheilu

– 1900-luvulla Suomen urheiluseurat kuuluivat joko Suomen Valtakunnan Urheiluliittoon (ent. Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitto, SVUL) tai Suomen Työväen Urheiluliittoon (TUL). Siis myös urheiluväki jakautui yläluokkaan ja työväenluokkaan.

– Ottakaa selvää SVUL:n ja TUL:n historiasta ja siitä, mitkä lajit olivat yläluokan ja mitkä taas työväenluokan suosiossa.

– Tehkää juliste/PowerPoint, johon listaatte asioita, jotka liittyvät jalkapallon asemaan 1900-luvun alkupuolen Suomessa (kuka sitä harrasti, mistä vaikutteet tulivat, missä oli joukkueita jne.).

– Keskustelkaa siitä, miksi jalkapallo on maailman suosituin laji.

Linkkivinkkejä:
Wikipedia: Suomen_Valtakunnan_Urheiluliitto

Wikipedia: SuomenTyöväen Urheiluliitto

Kirjavinkki:
Rakas jalkapallo: sata vuotta suomalaista jalkapalloa