keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Sisällissota ja Lapuan liike (historia, äidinkieli ja kirjallisuus)

Suomen sisällissota käytiin Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien punakaartien ja Suomen senaatin johtamien suojeluskuntien välillä 27.1.–14.5.1918. Sota tunnetaan myös nimillä kansalaissota, vapaussota, veljessota, (puna)kapina, torpparikapina, vallankumous ja luokkasota. Sota kesti vain muutaman kuukauden, mutta vaati kymmeniä tuhansia uhreja ja on yksi merkittävimpiä tapahtumia Suomen historiassa.

Tutki tai tutkikaa ryhmissä sisällissotaa ja sen taustoja.

1.  Sodan  taustat

Tutustu Kansanarkiston sivustoon 1918 Kansalaissodan kuvia, SKS:n oppimisaineistoon 1918. Minä olin siellä sekä KAVI:n Elävän muistin Vuoden 1918 tapahtumat -osioon.

Pohdi lähteiden perusteella, miksi Suomen kansa jakautui kahtia? Pohdi myös elokuvan tapahtumia lähteiden valossa. Laadi aiheesta n. 150-200 sanan pohtiva kirjoitus. Voit käyttää apuna esim. kuutiointia.

Kirjavinkki:
Asko Sahlberg: Tammilehto

2. Helsinki sodassa

– Elokuvassa nähdään monta sisällissodan aikaiseen Helsinkiin sijoittuvaa kohtausta. Esimerkiksi kohtaus, jossa Helsingin työväentalon torniin sytytetään punainen lyhty ja kohtaus, jossa valkoiset vangit saavat koodattuja viestejä saksalaisten maihinnoususta omaisiltaan. Muistele, mitä muita sotaan sijoittuvia kohtauksia elokuvassa oli.

Kirjavinkki:
Elisabet Aho: Sisar

3. Kyyditykset

Lapuan liike (1929-1932) oli äärioikeistolainen liike, jonka edustajat järjestivät kyydityksiä (ts. muilutuksia) kesän 1930 aikana. Kyydityksissä kidutettiin ja jopa tapettiin vasemmiston edustajia. Myös Suomen ensimmäinen presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg joutui kyyditettäväksi. Elokuvassa Cedi joutuu taipumaan tovereidensa tahtoon ja kyydittää vanhaa tuttavaansa Ivar Grandellia lehtikirjoituksen perusteella.

– Kuvittele, että asut Heinävedellä, ja olit paikalla yhtenä monista uteliaista sivullisista seuraamassa kohuttua kunnallisvaltuuston kokousta, ja tilannetta, jossa kunnallislautakunnan puheenjohtaja Onni Happonen kohtasi Lapuan liikkeen miehet pihalla. Kuului laukauksia ja pahoinpidelty Happonen vietiin nimismiehen autoon – josta hänet luovutettiin takaisin Lapuan liikkeen miehille, jotka veivät Happosen pois.
Tutustu tapahtumien kulkuun ja sitä seuranneeseen oikeusjuttuun esim. seuraavien linkkien avulla:
Yle: Musta murha, valkoinen totuus – tapaus Onni Happonen
Wikipedia: Onni Happonen
Myöhemmin sinut pyydetään todistajaksi oikeuteen. Kirjoita päiväkirjamerkintä tai kirje, jossa pohdit, mitä aiot sanoa kun tulee vuorosi puhua. Erittele samalla, mikä kaikki vaikuttaa siihen, mitä uskallat tai haluat tapahtumista kertoa.

Linkkivinkkejä:
Yle Areena: Talonpoikaismarssin tarkoituksena oli osoittaa, miten valkoista Suomea piti hallita.
Yle.fi: Vuosi jolloin Suomea uhkasi fasistinen vallankaappaus.
Sananvapauteen.fi: Lapuanliike syyllistyi murhiin ja muilutuksiin.

Kirjavinkki:
Antti Tuuri: Ikiyö