keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Money Monster käsittelee samaa aihepiiriä kuin elokuva The Big Short , eli vuoden 2009 finanssikriisin jälkeiseen rahoituslaitosten harjoittamaan vastuuttomuuteen piensijoittajia ja asunnonostajia kohtaan. Yksi Money Monsterin teemoista on siis vastuu, jota Kyle perää sekä Lee Gatesilta että IBIS Clear Capitalilta, joiden takia hän menetti rahansa.

  • Miksi Kyle näkee, että Lee on vastuussa siitä, että hän menetti sijoituksensa? Onko TV-ohjelman juontaja vastuussa siitä, jos ihmiset seuraavat erilaisia TV-ohjelmissa annettuja vinkkejä?

IBIS Clear Capital vetoaa ohjelmistobugiin, jonka algometri aiheutti osakkeiden arvonlaskun. Todellisuudessa firman johtaja Walt Camby manipuloi metalliainemarkkinoita lahjomalla korruptoituneen ammattiyhdistysjohtajan houkuttelemaan eteläafrikkalaisen kaivoksen työntekijät lakkoon, sitten sijoittamalla lakossa olevaan kaivosyhtiöön ja kun lakko loppuisi ja kaivoksen arvo nousisi, hän saisi huimat voitot IBIKselle. Kaivosmiehet kuitenkin päättivät jatkaa lakkoa ja IBIS menetti sijoituksensa.

  • Usein näemme uutisissa sotia ja mielenosoituksia ympäri maailmaa. Niiden takana tuntuvat olevan poliittiset johtajat, heimot ja uskonnot. Usein kuitenkin taustalla on myös taloudellisia syitä ja omistajuussotia öljystä, mineraaleista ja muusta arvokkaasta. Miksi on tehokkaampaa vedota kansallis- heimo- tai uskonnollisiin tunteisiin kuin talouteen sotien syynä? Miksi uutiset eivät taustoita konfliktien syitä tarpeeksi?