keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Monster – Vaarallinen leikki

Oppimateriaalin teemoja: elokuvanlukutaito, näkökulma, koulu, miljöö

Oppimateriaali on suunnattu lukioon ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Yksinhuoltajaäiti Saori huomaa poikansa käyttäytyvän oudosti ja kun pojalta löytyy vammoja, Saori menee koululle haluten tietää, mitä siellä tapahtuu. Koulu kieltää kaiken vastuun tapahtumiin. Vähitellen alkaa paljastua, että tapahtumat ovat paljon monimutkaisemmat kuin mitä päältä katsoen näyttää. Äidin, opettajan ja pojan itsensä näkökulma tapahtumien kulkuun ja syihin on kukin aivan erilainen ja jokainen kolmesta kertomuksesta tuo oman kerroksensa totuuteen. Sitten Minato ja hänen luokkatoverinsa katoavat monsuuni-myrskyn noustessa.

Hirokazu Kore-eda (s. 1962) on japanilainen elokuvaohjaaja, joka on tullut tunnetuksi erityisesti perheteemaa käsittelevistä elokuvistaan. Näitä ovat isänsä kuoleman jälkeen yhteen asumaan lyöttäytyvät sisarpuolet elokuvassa Sisarukset (2015), synnytyssairaalassa vaihtuneiden poikien ja heidän vanhempiensa kuvaus Isänsä poika (2013) ja kaupoista näpistelemällä itseään elättävän ja perheeksi tekeytyneen ihmisryhmän kuvaus Shoplifters (2018). Kaikki nämä käsittelevät kysymystä ”mikä on perhe?”. Myös Monster – Vaarallinen leikki käsittelee erilaisia perhemalleja: esimerkiksi Minaton äiti on yksinhuoltaja. Elokuva voitti Cannesin elokuvafestivaalien parhaan käsikirjoituksen palkinnon 2023. Musiikin elokuvaan on säveltänyt Ryuichi Sakamoto, jonka yhdeksi viimeisistä töistä Monster jäi säveltäjän menehdyttyä syöpään vuonna 2023. Sakamoto tunnetaan muun muassa elokuvan The Revenant (2015) musiikin säveltäjänä.

Oppimateriaalin on laatinut FM, japanilaiseen elokuvaan erikoistunut elokuvatutkija Eija Niskanen.

Oppimateriaalin on tuottanut ja toimittanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2024. Linkit on tarkistettu 4.1.2024.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Monster - Vaarallinen leikki

Tilattavissa elokuvateatteriin

Äiti vaistoaa, että jotain on vialla, kun nuori Minato alkaa käyttäytyä oudosti. Hän ryntää saman tien rehtorin puheille selvittämään asiaa, kun käy ilmi että yksi Minaton opettajista on käytöksen taustalla.

Tapahtumat nähdään vuoron perään äidin, opettajan ja Minaton näkökulmista. Mysteeri alkaa selvitä.

Cannesin Kultaisella palmulla palkitun Kore-eda Hirokazun Monster – Vaarallinen leikki tarjoaa hienovaraisen mutta voimakkaan tarinan rakkaudesta, velvollisuuksista, ihmisten ristiriidoista ja salaisuuksista. (Lähde: Cinema Mondo)

Alkuperäinen nimi:
Kaibutsu
Julkaisuvuosi:
2023
Pituus:
127 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Cinema Mondo
Tuotantomaa(t):
Japani
Ohjaus:
Hirokazu Kore-eda
Käsikirjoitus:
Yuji Sakamoto
Näyttelijät:
Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa