keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

”Näyttelijät valitaan useimmiten rooleihin fyysisten ominaisuuksien ja ammattitaidon perusteella, mutta myös elokuvan markkinointiin vaikuttavat syyt vaikuttavat roolituksessa. Näkyviin rooleihin halutaan yleisölle mieluisia näyttelijöitä, joiden avulla elokuva voidaan varmemmin myydä ja siten saada toiminnalle tarpeellista voittoa.” (Lähde: http://elokuvantaju.uiah.fi/oppimateriaali/esituotanto/roolitus.jsp)

Roolitus määrittää usein elokuvaan liittyviä odotuksia. Vaikkapa action-tähti Vin Diesel on totuttu näkemään tietynlaisissa toimintaelokuvissa. Elokuvan kuin elokuvan saatetaan olettaa olevan juuri tietynlainen, jos siinä esiintyy tietty näyttelijä: näyttelijät kantavat uraansa mukanaan. Toisaalta monet näyttelijät pyrkivät tekemään monenlaisia rooleja ja etsivät aina uudenlaisia suuntia. Lisäksi elokuvia roolitetaan joskus odotusten vastaisesti, mikä voi antaa elokuvalle lisäväriä ja ehkä huumoriakin.

Moonrise Kingdomissa nähdään Wes Andersonin luottonäyttelijä Bill Murray. Odottamattomampia näyttelijöitä ovat Edward Norton (jtunnetaan mm. elokuvista Fight Club ja American History X) ja Bruce Willis (tunnetaan mm. elokuvista Die hard ja The Expendables).

  • Aistiiko Moonrise Kingdomissa kaikuja näistä eri poluista, joita eri näyttelijät ovat kulkeneet juuri tähän elokuvaan? Voiko esimerkiksi Bruce Willisiä katsoa ilman, että ajattelee toimintasankaria? (Willis on toisaalta tehnyt monipuolisen uran – näkyykö hänen muuntautumiskykynsä myös tässä elokuvassa?)
  • Ketkä ovat omia näyttelijäsuosikkejasi? Millaisia rooleja he tekevät? Millainen elokuva Moonrise Kingdom olisi ollut, jos joku heistä olisi esiintynyt siinä? Miten elokuva olisi muuttunut?
  • Moonrise Kingdomin kotisivuilta löytyy henkilöhahmoesittely. Kutakin hahmoa klikkaamalla aukeaa pätkä elokuvan käsikirjoitusta. Vertaile käsikirjoitusta ja elokuvan hahmoja. Miten sanallisen kuvauksen pohjalta on koostettu kokonaisia roolihahmoja olemuksineen päivineen?