keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Peter von Baghin mielestä lapsuuden ja nuoruuden paikka on aina paras, koska siihen tiivistyy niin paljon, koko elämisen suuri illuusio. "Oulu on tällaisen teeman kuvauskohteena lupaavan ristiriitainen, sitäkin ilmaisevammin kun pohjaksi asettuu viattoman ikäkauden ehjä muisto", hän perustelee. (filmikamari.fi)

Muisteja on dokumentti, jota voidaan luonnehtia elokuvaesseeksi Elokuvaessee keskittyy varsinaisen juonen sijaan jonkin teeman tai ajatuksen – tässä tapauksessa Oulun kaupungin ja siellä vietetyn kasvuiän – pohtimiseen ja tutkailuun. Esseemuotoinen elokuva sisältää usein myös omakuvan aineksia elokuvantekijältä. Niin Morgan Spurlockin osallistuvia dokumentteja (Super Size Me) kuin Jean-Luc Godardin kriittisiä teoksia voidaan pitää elokuvaesseinä. Nykyisistä suomalaisista elokuvaesseisteistä merkittävimpiä on Rax Rinnekangas (Veden peili, Matka Edeniin).

"Käsillä oleva elokuva on hyvin henkilökohtaisista langoista lähtevä tarina", kertoo von Bagh. "Tulin Ouluun 5-vuotiaana vuonna 1948, lähdin sieltä koulun jälkeen vuonna 1961. Se on jännittävimpiä ja dynaamisimpia ajankohtia itsenäisen Suomen historiassa, ei vähiten jos sen johtolankoja yrittää koota lapsen ja varhaisnuoren muistikuvien perusteella."

Muisteja peilaa myös muuttunutta Suomea. Von Bagh selittää: "oli tärkeää luoda pieniä kosketuksia joissa nykyaika kommentoi tuolloista aikaa – elokuvani keskeinen vuosikymmen on 1950-luku – ja päinvastoin, menneisyys ikään kuin kommentoi nykyaikaa. Suomi on nykyisyysuskonnon lumouksessa elävä maa jossa on olevinaan varaa heittää roskakoppaan oma historia, perinteet ja hienoja arkisia käytäntöjä jotka ovat olleet arvokkaita sukupolvien ajan. Katsomalla tarkkaan omaa ja ystävieni lapsena ja varhaisnuorena elämäämme 50-lukua sain huomata että vuosikymmen oli täynnä asioita ja inhimillisiä seikkoja joiden katoamista voi vain surra. Jotka voisivat saada meidät, jopa tästä nykyisestä tilastamme ponnistaen, vielä kerran elämään ihmisiksi." (Ohjaajan sana Muisteja-elokuvasta)