keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Historiallisen romaanin elokuvasovitus

Myrskyluodon Maija (2024). Kuva: Antti Rastivo, Solar Films.

1. Myrskyluodon Maijan tarina sijoittuu 1800-luvulle. Kootkaa yhteen tietojanne siitä, millaista elämä oli tuolloin. Mitä historiallisia tapahtumia siihen liittyy? Millainen yhteiskunta oli? Miten ihmiset elivät? Millainen naisen asema oli? 

2. Millä tavoin Maija poikkeaa siitä, mitä 1800-luvun naiselta odotettiin? Millaisissa asioissa hän rikkoo yhteisönsä normeja? Mitä siitä seuraa? 

3. Mitä menneisyyteen sijoittuvan, jotakin tiettyä aikakautta kuvaavan elokuvan eli epookkielokuvan tuotannossa on otettava huomioon? Miten elokuvaan on luotu 1800-luvun tunnelma? Millaisia yksityiskohtia menneeseen aikaan sijoittuvan elokuvan lavastukseen, puvustukseen, käsikirjoitukseen ja näyttelijöiden työhön liittyy? Voitte käyttää apuna allaolevaa kohtausta, jossa Maija käy torilla.

4. Katsokaa alta video “Näin tehtiin elokuva Myrskyluodon Maija”. Missä eri paikoissa elokuvaa on kuvattu? Mistä sen näyttelijät ovat kotoisin? Mitä eri kieliä elokuvassa puhutaan? 

5. Elokuva on tehty Anni Blomqvistin teoksen pohjalta. Etsikää tietoa kirjailijasta ja teoksesta: 

  • Millaisia yhtymäkohtia kirjailijan elämän ja hänen teoksensa väliltä voi löytää? 
  • Elokuva kestää lähes kolme tuntia. Kuinka laaja on teos, jonka pohjalta se on tehty? 
  • Mitä muita kirjan pohjalta tehtyjä elokuvia tunnette? Miten kirja ja elokuva poikkeavat toisistaan? 

6. Elokuvasta on jätetty pois paljon Blomqvistin romaanin tapahtumia ja toisaalta siihen on lisätty sellaista, mitä alkuperäisestä teoksesta ei löydy, kuten esimerkiksi sodan saapuminen saarelle. Mikä rooli sodalla ja sotilailla on elokuvan tarinankerronnassa? Miten juoni toimisi ilman sitä?