keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvassa Jojo pelastaa pesästään pudonneen naakanpoikasen. Poikanen on loukkaantunut eikä emoa näy lähistöllä, joten Jojo vie poikasen kotiinsa hoidettavaksi. Jojo ruokkii poikasta ja tarjoaa tälle lämpöä ja turvaa. Kun Jojon isälle selviää, että poika on tuonut kotiin linnunpoikasen, pyytää hän Jojoa vapauttamaan tämän takaisin luontoon, mihin Jojo ei kuitenkaan suostu. Linnusta on tullut Jojolle huolenpidon kohde, myös eräänlainen ystävä.

1. Pohtikaa, toimiiko Jojo oikein auttaessaan linnunpoikasta. Mitä linnulle olisi käynyt jos se olisi jäänyt yksinään maahan? Hoitaako Jojo lintua oikealla tavalla? Olisiko Jojon pitänyt päästää lintu vapaaksi aikaisemmin?

2. Miten olisit itse toiminut vastaavassa tilanteessa? Mistä tietää, milloin eläin tarvitsee apua? Voitte käyttää keskustelun apuna Ympäristöhallinnon ohjeistusta.

3. Tutustukaa sitten lähemmin eläinten auttamiseen ja suojeluun. Keskustelkaa ensin, mitä tiedätte eläinten auttamisesta ja suojelusta. Mitä pitää tehdä, kun löytää loukkaantuneen eläimen kadulta, omalta pihalta tai metsästä? Entä mitä velvollisuuksia liittyy lemmikkieläimen huolenpitoon ja hoitamiseen? Oletko joskus itse joutunut tilanteeseen, jossa sinun on pitänyt auttaa luonnonvaraista eläintä tai lemmikkiä?

Käykää sitten läpi eläinten auttamiseen ja hoitamiseen liittyviä neuvoja ja keskustelkaa mieleen tulleista ajatuksista ja kysymyksistä. Nouseeko kirjoituksista esille jotain uutta, mistä ette olleet aiemmin tietoisia? Minkälaisia vastuita ja velvollisuuksia liittyy lemmikkieläimestä huolehtimiseen?

Voitte vielä lopuksi laatia yhdessä ohjeet loukkaantuneen eläimen auttamista varten (mitä tehdä, keneen olla yhteydessä), tai vaihtoehtoisesti laatia lemmikkieläimen hoito-oppaan.

Yle Luonto: ”Huolehdi vahingoittuneesta eläimestä”

Ympäristöhallinto: ”Sairaat, loukkaantuneet ja kuolleet eläimet”

SEY: ”Eläin hädässä”

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ry – PPLY: ”Loukkaantuneet linnut”

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos: ”Miten toimia luonnonvaraisten eläinten kanssa?”

SEY: Hyvä elämä lemmikille –opas