keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Koti, omaisuus ja luopuminen

© 2021 20th Century Studios All Rights Reserved

Nomadland-elokuvassa päähenkilö Fernin (Frances McDormand) elämässä tapahtuu radikaali muutos: aiempi elämä kipsitehtaan ympärille rakentuneessa yhteisössä ja tiiviissä kumppanuussuhteessa vaihtuu itsenäiseksi ja liikkuvaksi elämäksi tien päällä. Elokuvassa tämä elämänmuutos on lähtenyt liikkeelle Fernin miehen kuolemasta, tehtaan sulkeutumisesta ja koko Empire-nimisen tehdaskaupungin autioitumisesta. Nomadlandin avauskohtauksessa Fern käy läpi varastoon siirrettyä omaisuuttaan, ja poimii mukaansa muutamia esineitä entisestä elämästään: lautasia sekä takin, johon näyttää liittyvän vahva tunneside. Pian katsojalle selviää, että Fern on siirtynyt asumaan Vanguardiksi nimeämäänsä pakettiautoon. Hieman myöhemmin elokuvassa Fern täsmentää olevansa asunnoton (houseless) kodittoman (homeless) sijaa.

Keskustelkaa elokuvan pohjalta

  •  Millainen suhde päähenkilöllä vaikuttaa olevan materiaan? Mistä se käy ilmi? Millaisia esineitä ja asioita hän näyttää arvostavan ja vaalivan? Mistä hän puolestaan on halukas luopumaan?
     
  • Mitä paikkaa tai paikkoja Fern vaikuttaa mielestäsi pitävän kotinaan elokuvassa?
     
  • Millainen suhde elokuvan henkilöillä on ympäristöön? Miten heitä kuvataan elokuvassa osana maisemaa ja luontoa?
     
  • Miten elokuvan eri henkilöt suhtautuvat lähtemiseen ja luopumiseen? Muistelkaa elokuvan kohtauksia, jotka kuvaavat lähtöä tai luopumista, millainen tunnelmia niissä oli?


Maalaus tai valokuva arkipäivän merkittävistä esineistä

Tee lista esineistä, joita käytät päivittäin tai jotka ovat muusta syystä sinulle tärkeitä. Valitse sitten esineistä kolme, jotka ottaisit ehdottomasti mukaasi, jos elämäsi muuttuisi niin, että voisit pitää mukanasi vain hyvin rajallista määrää esineitä. Valittuasi esineet, tee niistä asetelmamaalaus tai rakenna niistä asetelma, jonka valokuvaat.
 

Kirjoitustehtävä

Lue Hanna Virtakankaan blogikirjoitus Kodin monet määritelmät.
”Minulle koti on jotain tuttua ja pysyvähköä, ei lyhytaikaista. Koti on paikka, jossa tärkeimmät tavarani tai läheiseni sijaitsevat ja jonka ilmapiiri tuntuu hyvältä. Kodissa on hyvä olla – tai ainakin vapaus ja rauha voida huonosti.”

Miten itse määrittelisit, mitä sana ”koti” tarkoittaa? Kirjoita aiheesta pohdiskeleva teksti. Lämmittelynä tekstin kirjoittamiseen voitte koota yhteiseen tiedostoon yksittäisiä kotiin liittyivä sanoja tai ajatuksia.