keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Nuoren naisen muotokuva

Synopsis
1700-luvun Ranskassa nuori taiteilija Marianne saa tehtäväkseen maalata nuoresta Héloïsesta muotokuvan – tämän tietämättä. Malliksi tarkoitettu Héloïse nimittäin kieltäytyy poseeraamasta taiteilijoille enteillen, että maalaus on tarkoitettu naimakauppoja avittamaan. Marianne esitelläänkin tälle seuraneitinä. Mariannen tehtäväksi jää Héloïsen piirteiden mieleen painaminen päivisin pitkien kävelyretkien aikana ja muotokuvan toteuttaminen salassa yön pimeinä tunteina. Päivä päivältä naiset lähentyvät, mutta Héloïsen häiden lähestyessä huumaava vapauden aika on auttamatta tulossa päätökseensä.

Henkeäsalpaavan upea käsikirjoitus ja ohjaus nostaa Céline Sciamman aikamme kirkkaimpien ohjaajatähtien joukkoon. Hän tekee jälleen yhteistyötä palkitun ranskalaisen näyttelijän Adèle Haenelin kanssa luoden äärimmäisen intiimin ja koskettavan draaman, joka jättää katsojan mieleen, kehoon ja sieluun lähtemättömän jäljen. (Lähde: Cinemanse Oy)

Sciamman aikaisempia ohjauksia ovat mm. trilogian muodostava Water Lilies (2007), Tomboy (2011) ja Girlhood (2014). Hänen minimalistiseen kerrontatyyliinsä kuuluu tarkoin harkittu ja pelkistetty mise-en-scène sekä dialogin vähyys, jotka ovat myös tämän elokuvan ominaispiirteitä.

Oppimateriaalin on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut Ph.D. Hanna Maria Laakso.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Nuoren naisen muotokuva

Tilattavissa elokuvateatteriin

Vuoden 2019 Cannes´n elokuvajuhlien suursuosikki, parhaasta käsikirjoituksesta palkittu Nuoren naisen muotokuva on kuin 2000-luvun Piano. Se on samaan aikaan lumoava rakkaustarina, rajat ylittävä kertomus kielloista ja intohimosta – sekä kuvaus siitä, miten erilainen maailma on naisen silmin katsottuna.

Alkuperäinen nimi:
Portrait de la jeune fille en feu
Julkaisuvuosi:
2019
Pituus:
119 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Cinemanse Oy
Tuotantomaa(t):
Ranska
Ohjaus:
Céline Sciamma
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino