keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Koska elokuvassa ollaan maatilalla, käsitellään väistämättä ruoan alkuperää. Vekotitus itse syö vain kissanruokaa, mutta Onneli ja Anneli haluavat lättyjä. Munat saadaan Vekotituksen kanoilta, mutta entä maito? Tytöt lähtevät hakemaan sitä naapurista, jossa he pääsevät itse kokeilemaan lypsämistä. Paluumatkalla he huomaavat miettiä, onko Vekotituksella jauhoja. Ei ole – mutta on tietenkin kone, jolla jauhoja valmistetaan. Oskari Oikotie sieppaa possu Puustisen ja aikoo tehdä tästä kinkun.

 

Päiväkodin lapsilla on hyvin erilaisia kokemuksia ruoan tuottamisesta riippuen siitä, missä nämä asuvat ja mistä näiden perheet ovat kotoisin. Monelle ruoan alkuperä on kauppa.

 

Eläimet näyttäytyvät päiväkoti-ikäisille ystävinä ja empatian herätessä ajatus eläimen syömisestä tuntuu neli-viisivuotiaasta kauhealta. Tämä pätee kuitenkin vain silloin, kun eläin näyttää eläimeltä. Prosessoitu liha kuten lihapullat ja nakit eivät kuuluu lapsen mielessä samaan kategoriaan.

 

Lasten perusoikeuksiin kuuluu saada hyvää ja terveellistä ruokaa. Moni ajattelee, että Suomessa asuvilla lapsilla on myös oikeus tietää, mistä ruoka lautaselle tulee ja mitä sille ennen lautaselle päätymistä tapahtuu.

 

Elokuva antaa mainion tilaisuuden keskustella siitä, mitä kaikkea täytyy oikeasti olla tehty, ennen kuin voi tehdä vaikkapa lättyjä. Jonkun on täytynyt istuttaa vehnä, korjata se, puida, jauhaa jne. Pelkästään vehnällä on pitkä matka lautaselle. Kuinka paljon työtä menee hukkaan, kun heittää leivän roskikseen? Millainen todellisuudessa on kone, joka tekee jauhoja? Lounaspöydässä voi pohtia, mistä kaikki sen päivän ruoka on tullut.

 

Lapsilta kannattaa kysyä myös, mitä he ajattelivat Oskarin yrityksestä tehdä Puustisesta kinkkua. Söitkö itse jouluna kinkkua? Mitä laitoit aamulla leivän päälle?

 

Ruokakasvatuksesta on saatavissa hyviä materiaaleja sekä netissä että kirjoina.

 

Sapere – pienten lasten ruokakasvatusmenetelmä varhaiskasvatuksessa – Saperesta löydät lisää tietoa täältä.

Nettimateriaaleja löytyy esimerkiksi Ruokatiedon sivuilta, josta löytyy oma materiaali varhaiskasvattajien käyttöön.