keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Nukkuminen on tärkeää, jotta lapsi saa tarpeeksi voimia päivään. Pieni lapsi nukkuu isomman osan vuorokaudesta, mikä tekee unesta paljon keskeisemmän osan elämää kuin mitä se on aikuiselle. Lapsen maailmassa nukkumiseen liittyy tärkeitä, turvaa tuovia rutiineja. Uni on tuttu asia jokaiselle ja jokaisella on siitä kerrottavaa. Nukkumisesta keskusteleminen on helppo tapa opettaa lapselle, että eri perheissä on erilaisia tapoja.

 

1. Nukkumiskeskustelu

 

Onnelin ja Annelin huoneessa myllyssä oli vaaleita värejä ja siniset tilkkutäkit. Katosta roikkui unisieppareita. Nukkumaan mennessään työt vaihtoivat röyhelöisiin yöpukuihin, ottivat toisiaan kädestä kiinni ja sulkivat silmänsä. Heille nukahtaminen tuntui olevan helppoa. Vekotituksen sen sijaan oli joskus vaikea nukahtaa, mutta myös vaikea herätä. Tytöt herättivät hänet muun muassa pitämällä kiinni nenästä ja kutittamalla sulilla jalkapohjia.

 

Kysymyksiä keskustelun tueksi:

  • Millaisia iltapuuhia sinun kotonasi on? Syöttekö iltapalan ennen vai jälkeen yöpuvun vaihdon? Lukeeko joku iltasadun? Rukoiletteko?
  • Mikä on paras unisatu?
  • Pelottaako sinua iltaisin? Miksi tai miksi ei?
  • Mitä teet, jos et saa unta?
  • Miten heräät? Herättääkö joku sinut vai oletko perheen ensimmäinen hereillä? Heräätkö pirteänä, kiukkuisena tai väsyneenä? Millainen on mukava herätys ja millainen ikävä?
  • Oletko koskaan ollut yökylässä? Oliko silloin helppo nukahtaa?

2. Iltarutiinidraama

 

Toteuttakaa iltapuuhat draamatyöskentelynä pehmolelun kanssa. Miettikää, millaisia puuhia pehmolelulla voi olla ja toteuttakaa ne. Millaiset asiat ovat tärkeitä, että nukkujalla on turvallinen olo? Millaisessa mielentilassa on hyvä nukahtaa? Millaisia tarvikkeita tarvitaan (patja, tyyny, peitto, unilelu)?

 

3. Tuutulaululevyraati

 

Voi toteuttaa perinteisesti tai vaikkapa niin, että yksi kappale soitetaan aina päiväunille mennessä.

 

4. Unikeskustelu

 

Uni on ikään kuin tarina, joka koetaan nukkumisen aikana. Siihen liittyy ajatuksia, tunteita ja aistimuksia. Unen aikana koettava tarina etenee yleensä arvaamattomasti ja epäloogisesti. Mitä tahansa saattaa tapahtua.

 

Pahaa unta kutsutaan painajaiseksi. Jos unennäkijä tietää näkevänsä unta, kyse on selkounesta. Unennäkijä saattaa myös puhua tai kävellä unissaan.

 

Koska ihmiset nukkuvat ison osan elämästään, unilla on aina ollut iso merkitys. Unien on ajateltu olevan viestejä jumalilta ja niistä on yritetty ennustaa tulevaa. Nykyään ajatellaan, että unien aikana käsitellään valveilla koettua. Myös eläimet näkevät unia.

 

Onneli on nähnyt eräänä yönä unta lentämisestä ja väittää, että hyvät unet voivat olla totta. Elokuvassa vieraillaan muidenkin unissa.

 

Kysymyksiä keskustelun tueksi:

 

Millaista unta näit viime yönä? Oletko koskaan nähnyt lentounta? Millaiset unet ovat hyviä ja millaiset pahoja? Onko sinulla toistuvia unia? Miksi unissa voi tapahtua asioita, joita ei voi tapahtua todellisuudessa?

 

Kun elokuvan lopussa mennään unimaailmaan, nähdään Onnelin, Annelin ja Rosinan unet. Heidin uni jää näkemättä. Millainen se olisi? Millainen sinun unesi olisi?

 

5. Unisadutus

 

Lapset kertovat unen yksin tai yhdessä. Unessa saa tapahtua hupsuja asioita.

 

6. Unimaailma taiteessa

 

Elokuvan nukutuskello saa lähellä olevan herätyskellon ikään kuin sulamaan. Sulavat, valuvat kellot ovat toistuva aihe myös surrealistisessa taiteessa, jossa kuvataan epätodellista, unenomaista maailmaa. Yksi suuntaukset kuuluisimpia töitä on Salvador Dalin Kellot.

 

Tutustukaa Googlen Arts and Culture -sivuilla surrealistiseen taiteeseen. Millaisia unielementtejä teoksista löytyy?

 

Kannattaa valita tarkasteltavat työt etukäteen, ettei joukkoon satu liian pelottavia.