keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Pelle Hermanni ja hypnotisoija (2023). Artista Filmi.

Pelle Hermannin taustaa 

Sirkuspelle Hermanni oli TV2:n Pikku Kakkoselle vuosina 1978–1988 tehty lastenohjelmasarja, jonka monien lasten vanhemmat muistavat. Sen tunnusmusiikkina oli Johann Strauss vanhemman Radetzky-marssi posetiivilla soitettuna.  

Yle Areenassa on nähtävillä kymmenen kautta vanhoja Pelle Hermanni -jaksoja, joissa Pelle Hermannia esitti Veijo Pasanen. Sarjan käsikirjoittaja oli Simo Ojanen, jonka kahden tyttären iltasatuhetket isän kanssa synnyttivät Pelle Hermannin tarinan. Simo Ojanen kirjoitti tarinat talteen aina näiden tarinahetkien päätteeksi ja näin ne säilyivät myös muille lapsille iloksi.  

  • Keksikää tekin yhdessä aikuisen kanssa tarina Pelle Hermannista siten, että jokainen saa sanoa vuorollaan vain yhden sanan tai virkkeen. 

Pelle hermannin roolissa 

Elokuvassa Pelle Hermannin roolissa nähdään Vesa Vierikko. Hän kuvailee roolia näyttelijäntyön kannalta vaikeimmaksi, mihin on joutunut. Hän kertoo, että jo pelkästään Pelle Hermannin puhe on täynnä omalaatuisia piirteitä: “Olen niitä oikein joutunut tankkaamalla tankkaamaan.” 

Pelle Hermannin maneereihin kuuluu pyyhkiä aina jalkansa sisään astuessaan ja hieroa vatsaansa, kun puhutaan ruuasta, kuten äiti-muorin plätyistä ja mansikan mollukoista. “Olen näytellyt näyttämöllä Hermannia aiemmin esittäneen Veijo Pasasen kanssa. Omaan tulkintaani tästä hahmosta tulee varmasti jokin yksityiskohta kunnioituksena Veijo Pasaselle”, Vierikko kertoo. 

(Lähteet: satakunnanviikko.fi, yle.fi/Päivi Meritähti) 

  • Kokeilkaa esittää Pelle Hermannia ja puhua ja liikkua niin kuin hän. Tai keksikää ihan erilainen pellehahmo, jota esitätte. 

Äänen muuntamisleikki 

Yksi leikkijä istuu tuolilla selkä muihin leikkijöihin päin. Aikuinen valitsee yhden leikkijöistä, joka saa käydä hiljaa koputtamassa tuolilla istujaa selkään. Koputtaja kysyy: “Arvaa, kuka koputtaa?” Kysyjän täytyy yrittää muuttaa omaa ääntään mahdollisimman paljon. Jos tuolilla istuja arvaa, kuka kysyjä on, saa hän jatkaa arvaajana, jos ei, niin vuoro vaihtuu. 

  • Katsokaa Pelle Hermanni ja hypnotisoija -elokuvan traileri ja tutkikaa alla olevia kuvia Pelle Hermannista. Millaiset vaatteet ja jalkineet hänellä on? Millaiset maalaukset hänellä on kasvoissaan? Millaiset hiukset hänellä on? Millaisia värejä hänen vaatteissaan ja kasvoissaan on? 
  • Piirtäkää kuvia Pelle Hermannista ja hänen perheestään liiduilla ja vesiväreillä. 
Kuva: Artista Filmi
Kuva: Artista Filmi
Kuva: Artista Filmi

Tehtävien lähde: Koulukinon oppimateriaali elokuvaan Pelle Hermanni (2022).