keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Keskiaika ja Perunan keskiaika

Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV

Perunan aluksi elokuvan kerrotaan sijoittuvan ”keskiaikaan” 1600-luvulle. Tämä ei vastaa suurinta osaa keskiajan määritelmistä, joissa sen rajataan Euroopassa tyypillisesti kestäneen noin 500-luvulta 1500-luvulle. Suomessa keskiajan katsotaan alkaneen maahan suuntautuneiden ristiretkien jälkeen 1100-luvulla ja kestäneen 1500-luvun alkupuolelle.

  1. Puolusta elokuvan väitettä: Miten Perunan väitettä keskiajan jatkumisesta Suomessa 1600-luvulle voisi perustella? (Vinkki: Elokuvan keskushenkilöiden kotikaupungin nimi on Hevonperä.)
  2. Tutustu keskiajan Suomen alueen karttaan. Miten se eroaa nykyisestä Suomen kartasta?

Perunan keskiaika

Perunan luoma kuva keskiajan Suomesta on selkeästi brittiläis-amerikkalaisen klassikkokomediaryhmä Monty Pythonin inspiroima. Heidän kuningas Arthurista ja Graalin maljan etsinnästä kertova historiallinen komediaelokuvansa Monty Pythonin hullu maailma (Monty Python and the Holy Grail, 1975) voi katsoa muuttaneen kerralla valtavirran elokuvien keskiaikakuvan. He nimenomaan ottivat tavoitteekseen olla vastakohta erityisesti Hollywood-elokuvien keskiaikakuvalle, jossa kaikilla oli puhtaat, istuvat vaatteet, täydelliset kampaukset ja puvut ja kaikkialla oli siistiä ja idyllistä. Monty Pythonin elokuvassa ihmiset asuvat mudan ja ulosteiden keskellä, ovat taikauskon ja hatarien uskonkappaleiden varassa eläviä, elantonsa miten kuten kokoon päivittäin raapivia ryysyläisiä. Brutaalin ja yhtäkkisen väkivallan vaara piilee kaikkialla. Yhteiskunta on tiukkojen säätyrajojen määrittämä ja sosiaalinen nousu käytännössä mahdotonta.

3. Monty Python liioitteli ja mässäili keskiajan vähemmän vetoavilla puolilla, mutta se olikin komediaa. Miten Perunan tulkinta keskiajasta vastaa kuvattuja Monty Pythonin elokuvan piirteitä?

4. Millaisista elementeistä Perunan keskiaika koostuu? Muistele elokuvan keskiaikaan viittaavia asioita, esineitä, tapahtumia, henkilöhahmoja jne. ja tee niistä lista. Apuna ja muistinvirkistyksenä voit käyttää seuraavia elokuvaklippejä: