keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: syömishäiriöt, sisarussuhteet, kehollisuus, omat tarinat

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluun, lukioon ja toisen asteen oppilaitoksiin.

Synopsis: Sanna Lenkenin ohjaama ja käsikirjoittama Pieni siskoni kuvaa kahden siskoksen, 16-vuotiaan Katjan ja 12-vuotiaan Stellan läheistä suhdetta, joka muuttuu ratkaisevasti Katjan sairastuessa syömishäiriöön. Stella ihailee isosiskoaan Katjaa enemmän kuin ketään toista. Katja on lahjakas taitoluistelija, ja samalle urapolulle haluaisi pikkusiskokin. Luistelutunnit eivät kuitenkaan ota sujuakseen, ja sipsit maistuvat, vaikka Katjan mukaan huippu-urheilijan pitäisi niistä kieltäytyä. Sitten Stella huomaa, että Katja syö koko ajan vähemmän, vaikka treenit vaatisivat enemmän. Kun vaikea sairaus tulee esiin, koskettaa se koko perhettä ja lyö säröjä perheen arkeen.

Katjan sairastuminen ja sen käsittelyn monet sävyt kuvataan pääasiassa sisarten välisenä asiana ja Stellan silmin. Vanhemmat ja muut aikuiset tulevat tietoisiksi asiasta vasta kauan Stellan jälkeen. Elokuva ei kuitenkaan ole ainoastaan syömishäiriötarina, vaan se kuvaa moniulotteisesti siskojen välisen suhteen kehittymistä ja monia ulottuvuuksia. Sanna Lenkenin debyyttiohjaus on osin omaelämäkerrallinen. Hän itse sairasti nuorempana anoreksiaa. Lenken käsittelee vaikeaa sairautta tarkkanäköisesti ja pehmentää sitä sopivalla huumorilla.

Oppimateriaalin on laatinut FM, tutkija Heta Mulari.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Luettavaksi
Hakala, Laura (toim., 2000): Siskonmakkarat – Miltä syömishäiriö tuntuu, Helsinki: Tammi.

Kyrölä, Katariina & Harjula, Hannele (2007) Koolla on väliä! – Lihavuus, ruumisnormit ja sukupuoli, Helsinki: Like.

Puuronen, Anne (2004) Rasvan tyttäret: Etnografinen tutkimus anorektisen kokemustiedon kulttuurisesta jäsentymisestä, Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Pieni siskoni

Pieni siskoni kuvaa kahden siskoksen läheistä suhdetta, joka muuttuu ratkaisevasti toisen heistä sairastuessa syömishäiriöön. Elokuva ei kuitenkaan ole ainoastaan syömishäiriötarina, vaan se kuvaa moniulotteisesti siskojen välisen suhteen kehittymistä ja monia ulottuvuuksia.

Alkuperäinen nimi:
Min lilla syster
Julkaisuvuosi:
2015
Pituus:
91 min.
Levittäjä:
Kinoscreen Illusion
Tuotantomaa(t):
Ruotsi, Saksa
Ohjaus:
Sanna Lenken
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Rebecka Josephson, Amy Deasismont