keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Keskustelua: Eläimet keräävät talvivaraston yhteistyöllä ja jakavat keräämänsä talven aikana. Pikku Korppi ei kuitenkaan haluaisi osallistua yhteisiin töihin. Hän keksii kaikenlaisia keinoja vältellä niitä. Hän huijaa muut keräämään pähkinät puolestaan tekemällä siitä heittokilpailun. Kilpailun avulla pähkinät saadaankin kerättyä nopeammin kuin hän olisi saanut yksin. Millaisilla keinoilla tylsistä arkiaskareista voisi saada kivempia? Onko muita tapoja kuin kilpailu?

 

Miksi kaikkien ylipäänsä on autettava sadonkorjuussa? Miksei metsän eläimille ole ok, että Pikku Korppi vain ajaa rallia, kun muut tekevät työtä? Oletko itse joskus leikkinyt, kun muut siivoavat?

 

Pikku Korppi sanoo usein, ettei ole egolisti. Oikeasti sana on egoisti. Mitä se tarkoittaa? Mitä itsekkyys on? Millainen ihminen on itsekäs? Milloin sinä olet ollut itsekäs?

 

Onko Pikku Korppi itsekäs? Hän ajaa toisten eläinten päälle ja tuhoaa huoletta ruokavaraston eikä auta kadonneen ruoan keräämisessä. Hän sanoo osallistuvansa rallikilpailuun saadakseen kolikoita eläinten pelastamiseksi, mutta samalla hän pääsee tekemään juuri sitä, mitä koko ajan halusikin. Hänen mielestään kaikki on tyhmää, kun hän ei saa mitä haluaa, mutta itse hän on huoleton ja ilkeäkin. Itsensä Pikku Korppi näkee taitavana ja nokkelana. Elokuvan lopussa hän kuitenkin antaa pokaalin Rinaldolle, jotta tämä voi näyttää sen kotona. Voiko sanoa, että osa teoista oli itsekkäitä ja osa ei?

 

Elokuvan aikana kilpailijat oppivat tekemään asioita yhdessä, jopa kilpakumppaneiden kanssa. Miten se muuttaa kylän elämää ja tunnelmaa? Millaisissa asioissa sinun on helppo tehdä yhteistyötä muiden kanssa? Jos sinulla on kiistaa kavereiden tai aikuisten kanssa, miten riidat saadaan loppumaan?

 

Mitkä asiat sinulta sujuvat paremmin yhdessä kuin yksin? Mitä on kivempaa tehdä yksin ja mitä yhdessä? Esim. leikki, lukeminen, siivoaminen, syöminen, vessassakäynti, nukkuminen.

Tehtävä: Kootkaa kaksi joukkuetta. Toisessa on 1-3 lasta ja toisessa kaikki loput – niin, että toinen joukkue on selvästi isompi. Levittäkää lattialle jotain pientä kerättävää kuten rakennuspalikoita. Molempien joukkueiden tehtävä on kerätä niin monta palikkaa kuin ehtii. Kun kaikki on kerätty, lasketaan, kumpi joukkue keräsi enemmän. Pohtikaa, miksi isompi joukkue voitti. Oliko siinä parempia kerääjiä? Vai sujuvatko jotkut asiat paremmin tiimityönä? Miettikää samalla, voisiko esimerkiksi yksi tosi hyvä jalkapalloilija voittaa joukkueellisen vähän huonompia. Joukkueessa on mahdollista levätä ja jakaa töitä, mutta yksin on tehtävä kaikki itse.