keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Filmen Lång, het sommar (Pitkä kuuma kesä) har inte fått sitt namn efter Popedas stycke. Popedas stycke är från år 1984, och filmen skildrar händelser sommaren 1980. Regissören, Leppä, ville ha ett ledigt och lättsamt namn med känsla av hålligång. Filmen är fiktiv, fast en del av händelserna lånats från verkligheten.

Personerna i filmen är tillspetsade. Perttu Leppä intervjuade 1500 skådespelarkandidater för filmen, som han hittat genom att annonsera i tidningarna. Med undantag av Lajunen eller Mikko Hakola var alla ungdomarna oerfarna som skådespelare. Perttu Leppä säger sig ha blivit glatt överraskad av hur bra de utvalda skådespelarna kunde spela musik, fastän det inte varit ett kriterium för att få komma med i filmen. Den hårda filmningssommaren hade enligt honom gått fint och han berömmer filmgruppens kamratanda och vilja till samarbete. Bland birollsinnehavare finns några kändare skådespelare.

Även riktiga musiker fanns med i filmen. I punkgruppen The Vittupäät fanns musiker från Rasmus, Juustopää och Apulanta. Hectors spelas i filmen av Neljä Ruusua – alltså Joensuus egna pojkar. Även om Hectors endast skymtar i filmen, tyckte Leppä att det var bra att ha riktiga rockmusiker med i filmen. Pauli Hanhiniemi har gjort tre visor åt filmens rockgrupp, Kalle Päätalo. Dessutom har han en liten biroll som konferencier.