keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: seikkailu, luonnonsuojelu, ihmisen ja villieläimen suhde, pohjoisen elinolot, suhtautuminen luonnonsuojelijoihin, läheisen menetys, selviytymistarina

Synopsis:
Kaksitoistavuotias Tomi muuttaa isänsä kanssa etelän suurkaupungista Lappiin, lähelle maailman pohjoisinta eläinpuistoa. Isä on eläintutkija, joka on saanut tehtäväkseen kokeilla kesyn ilveksen sopeuttamista erämaahan. Kylän väki vastustaa petoeläimen vapauttamista, etunenässä pelätty salametsästäjä Haapala sekä poromiehet.

Kaupungissa kasvanut Tomi kiinnostuu luonnosta ja läheisistä erämaista. Hänelle selviää, kuinka hänen äitinsäkin on nuorena joutunut vastakkain kyläläisten kanssa suojellessaan ilveksiä. Ilvesten häviämiseen paikkakunnalta liittyy salaisuuksia, joista kukaan ei halua puhua.

Tomi ehtii kiintyä eläinpuiston ilvekseen Leeviin, mutta isän projekti epäonnistuu. Tomin on toimittava. Hän vapauttaa ilveksen salaa, mutta huomaa pian, ettei kesyyntynyt ilves tunnu pärjäävän villissä luonnossa. Eläinpuiston partiot yrittävät kuumeisesti saada Leevin kiinni, ennen kuin se aiheuttaa vahinkoa ja salametsästäjä pääsee sen jäljille. Talven lähestyessä kyläläiset löytävät kuolleita poronvasoja ja petoviha nousee jälleen. Tomi päättää taistella ystävänsä puolesta, sillä hän on metsästäjien ainoa este – ja ilveksen ainoa toivo.

Talvisessa erämaassa käydään taistelu elämästä ja kuolemasta. Tomin on löydettävä heikkokuntoinen ilves, voitettava häikäilemätön salametsästäjä ja saatava läheistensä luottamus takaisin. Sen lisäksi hänen on selvittävä hengissä äärimmäisissä luonnonoloissa.

Poika ja ilves oli ilmestymisvuonnaan 1998 yksi katsotuimpia elokuvia.

Oppimateriaali on suunnattu erityisesti alakoulujen 3.-6. luokille.

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2002 ja päivitetty vuonna 2019.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Poika ja ilves

Koulukino Suoratoistossa

Kotimainen seikkailuelokuvaklassikko nuoruudesta, ystävyydestä, luonnosta ja selviytymisestä.

Alkuperäinen nimi:
Poika ja iIves
Julkaisuvuosi:
1998
Pituus:
96 min.
Kielet:
Levittäjä:
Koulukino Suoratoisto
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Raimo O. Niemi
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Konsta Hietanen, Antti Virmavirta, Kristiina Halttu, Väiski-ilves
Nimi ruotsiksi:
Tommy och lodjuret
När den 12-åriga Tommy släpper lodjuret Leevi lös i naturen, innebär det början på ett spännande vildmarksäventyr. Men byborna i norr, som är allt annat än förtjusta i den moderlösa gossens upptåg, tar upp jakten. Den i Lappland inspelade ungdomsfilmen imponerar inte minst som naturskildring. Dessutom känns Tommys och lodjurets förhållande naturligt, vi slipper de sentimentala klyschorna. Konsta Hietanen är övertygande i den rappt berättade. Engagerande historien, med utrymme för såväl känslor och osäkerhet som viljestyrka.