keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Poi­ka ja il­ves on kaik­kien ai­ko­jen kat­so­tuin ko­ti­mai­nen las­te­ne­lo­ku­va. Se keräsi ensimmäisellä elokuvateatterikierroksellaan vuonna 1998  noin 400 000 katsojaa.

Elokuvan tuottaja Hannu Tuomaisen haastattelu

Mitä elokuvan tuottaja tekee?
– Tuottaja miettii ja määrittelee, mikä juttu on tekeillä ja miten se tehdään. Tuottaja suunnittelee, paljonko elokuvan tekemiseen tarvittaisiin rahaa eli laskee ennakolta kulut ja etsii tarvittavan rahamäärän, joko Suomesta tai sitten vielä lisäksi maailmalta. (Ilveksen rahoitusta tuli yli 10 eri taholta, siitä yli puolet ulkomailta.) Tuottaja etsii ja palkkaa sopivat ja pätevät tekijät jokaiselle elokuvan tekemisen osa-alueelle. (Ilveksen työryhmän koko oli yli 300 henkilöä.)Tuottaja päättää, koska siirrytään kustakin työvaiheesta seuraavaan eli seuraa käsikirjoitusta versio versiolta, päättää, koska aloitetaan kuvausten valmistelu, koska aloitetaan leikkaaminen jne. Kuvauksissa tuottaja seuraa elokuvan toteutumista ja rahojen riittävyyttä. Lopulta tuottaja vastaa elokuvan markkinoinnin ja levityksen suunnittelusta yhdessä sen alan ammattilaisten kanssa. Eli tiivistäen: tuottaja on lopulta vastuussa elokuvan kaikkien osa-alueiden toteutumisesta, alusta loppuun. Ihmisiä varsinaiseen tekemiseen tarvitaan paljon, ja silloin jonkun täytyy myös katsoa, että kaikki ovat tosiaan tekemässä samaa elokuvaa.

Kuinka kauan Poika ja Ilves -elokuvan tekemiseen meni aikaa?
– Ville Suhonen sai ensimmäiset ajatukset tarinasta 1994, ja ensi-ilta oli 18.12.1998. Kuvaukset kestivät 60 päivää.

Mitkä olivat suurimpia vaikeuksia elokuvan tekemisessä?
– Hyvän käsikirjoituksen teko on aina vaikeaa. Samoin oli vaikeaa saada rahoittajat uskomaan, että tähän juttuun kannattaa sijoittaa huomattavia summia rahaa. Kuvauksissa vaikeinta oli työskentely ilvesten kanssa – jokainen, jolla on kissa kotonaan, sen varmasti uskoo. Yrittäkääpäs sanoa kissalle, että ”Istu”, ”Paikka” jne. Ilveksen toiminnan ympärille piti vain rakentaa erilaisia leikkejä, joiden aikana kuvatessamme saimme tarpeelliset otokset aikaiseksi.

Miksi Suomessa tehdään niin vähän lasten/nuortenelokuvia?
– Hyvä kysymys. Tätä olen usein itsekin ihmetellyt…

Lisätietoa elokuvasta löytyy Elonetistä ja IMDB:stä.