keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

“Kaikki dokumenttielokuvat ovat ei-fiktiivisiä, mutta kaikki ei-fiktiiviset ohjelmat ja elokuvat eivät kuitenkaan ole dokumenttielokuvia.” (Jouko Aaltonen, Seikkailu todellisuuteen, s.20)

1. Keskustelkaa ryhmissä tai luokan kesken. Mikä tekee Presidentintekijöistä dokumentin? Pohtikaa, miten dokumentti kuvasi Niinistön vaalikampanjaa? Oliko dokumentti mielestänne kantaaottava vai neutraalin tarkkaileva? Miten ohjaaja Tuukka Temonen näkyi dokumentin lopputuloksessa? Millaisia dokumentteja olette itse nähneet? Miten niiden kerronta ja tyyli eroaa Presidentintekijöistä?

2. Presidentintekijät aiheutti pienimuotoisen kohun, kun kokoomuksen puoluesihteeri, elokuvassa lähes pääroolissa esiintynyt Taru Tujunen halusi hyllyttää elokuvan. Lukekaa aiheesta seuraavat artikkelit:

Keskustelkaa ryhmissä tai luokan kesken. Mistä kohussa on mielestänne kyse? Mikä elokuvassa saattoi mielestänne suututtaa kokoomusväen? Vai oliko kyse sittenkin elokuvan markkinoinnista?

Keskustelkaa myös dokumenttielokuvan etiikasta. Missä määrin elokuvan kohde saa mielestänne vaikuttaa lopputulokseen? Kenelle dokumentintekijä työstään vastaa?

Dokumenttielokuva

Dokumenttiohjaaja Jouko Aaltosen mukaan dokumenttielokuva eroaa tv-dokumentista ja reportaasista, sillä dokumenttielokuva on luovaa, tekijälähtöistä ja persoonallista ilmaisua. Kyseessä on elokuvataiteen laji, joka on luonteeltaan dokumentaarinen.

Reportaasi ja tv-dokumentti ovat elokuvadokumenttia asiakeskeisempiä. Niiden lähtökohta on journalistinen: tekijä etsii tietoa ja vastausta kysymyksiin. Luova dokumenttielokuva painottuu asian lisäksi tunteiden välitykseen.

Dokumenttielokuvat voidaan jakaa alalajeihin. Teoksessaan Seikkailu todellisuuteen Aaltonen lajittelee dokumenttielokuvat seuraavasti:

  • Seurantadokumentti kuvaa ajassa tapahtuvaa muutosta. Kameran taltioimista hetkistä muodostuu prosessi. Tapahtumat voivat jatkua vuosia ja ne puhuvat puolestaan. Kerronta on suoraa ja ulkopuolista kertojaääntä vältellään. Seurantadokumentti kumpuaa 1960-luvulla kehitettyjen suoran elokuvan, havainnoivan elokuvan ja totuuselokuvan perinteistä.
  • Tilannekuvaus: Dokumentti keskittyy yhden tilanteen ympärille.
  • Henkilökuvat ovat elokuvallisia muotokuvia. Päähenkilönä voi olla historian suurmies tai tavallinen ihminen.
  • Henkilökohtainen dokumenttielokuva kertoo tekijän oman elämän kautta laajemmasta teemasta. 
  • Historiallinen dokumenttielokuva rakentaa uudelleen menneen todistajien haastatteluiden, arkistomateriaalin ja myös lavastettujen tilanteiden avulla.
  • Elokuvallinen essee pohtii, kyseenalaistaa, testaa ajatuksia ja päätyy johtopäätökseen. Elokuvallinen essee käyttää usein puhetta, mutta se voi olla myös täysin kuvallinen.

 

Lähteet ja lisätietoa:

Aaltonen, Jouko, Seikkailu todellisuuteen. Dokumenttielokuvan tekijän opas, Keuruu 2011.

DocPoint, Mikä on dokumenttielokuva