keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Japanilainen animaatio ja perinteiset elementit

  • Japanilainen anime on monelle tuttua  Prinsessa Kaguya kuitenkin poikkeaa käsityksestämme japanilaisesta animaatiosta. Mikä siinä on erilaista? Mitä muita Studo Ghiblin elokuvia olet nähnyt?
     
  • Prinsessa Kaguyan on tuottanut maineikas Studio Ghibli –animaatiostudio, joka tunnetaan Totoro-hahmostaan. Tutustu Studio Ghibliin.

Piirrostyyli

Yleisestä animesta poiketen Prinsessa Kaguyassa on käytetty luonnosmaista piirrostyyliä, jossa osa kuvan pinta-alaa jätetään tyhjäksi. Tyyli on saanut vaikutteita itäaasialaisesta tussipiirrostaiteesta, jossa kuva-alaa jätetään tyhjäksi ja viivankäyttö on viitteellistä.

” Tussimaalaus  eli sumi-e on japanilaisen taidekulttuurin keskeisimpiä ja tyypillisimpiä alueita. Se syntyy paperin, tussin ja veden yhteisvaikutuksesta. Loihtimalla tussista mestarillisella sivellintekniikalla lukuisia sävyvivahteita ja leikittelemällä kuvien ja varjojen kontrasteilla ja kuvapinnan paljonpuhuvalla tyhjyydellä sumi-e-taiteilija luo herkkiä merkityskenttiä, jotka jättävät myös katsojalle runsaasti tilaa ajattelulle. Tussimaalauksen erityislaadun vuoksi jo piirrettyä ei voi enää muutella. Se vaatii taiteilijalta suurta teknistä taitoa ja henkistä keskittymistä.
   1300-luvulla zen-buddhalaisuuden myötä Kiinasta osana sikäläisen kulttuurin vaikutusta Japaniin levinnyt ikivanha maalaustekniikka mukautui nopeasti japanilaiseen estetiikkaan, ja siitä tuli yksi japanilaisen taiteen keskeisiä ilmiöitä. Sumi-en varhaiset mestarit olivat zen-munkkeja, jotka harrastivat tussimaalausta ennen kaikkea henkisenä meditaatioharjoituksena.” – Kersti Koll, Viron taidemuseo

  •  Vertaa Prinsessa Kaguyan kuvia muihin näkemiisi Ghibli-animaatioihin tai anime-sarjoihin. Millaista väriskaalaa siinä käytetään? Miten siinä on piirretty taustakuvat? Tutki, miten muutamalla viivalla viitataan maisemaan, taloihin, eläimiin ja vuodenaikaan.

”Japanilainen viivankäyttö tulee kiinalaisesta perinteisestä siveltimellä tehdystä tussipiirroksesta, joka jatkui Japanissa. Oleellista on viivan elävyys, miten se levenee, ohenee ja ilmaisee myös psykologisia tiloja.” – Isao Takahata, Suomen Kuvalehden haastattelussa

  • Piirustustyyli ei ole samanlainen kaikissa elokuvan kohtauksissa. Erityisen poikkeava on kohtaus, jossa Kaguya ahdistuu hovielämästä ja pakenee (ainakin henkisesti). Miten tässä kohtauksessa piirustustyyli muuttuu? Miten piirustustyyli sopii tähän kohtaukseen ja Kaguyan mielentilaan? Elokuvan alkupuolella on taas paljon leikkisiä kohtauksia, etenkin alun kyläelämä sekä kissan kanssa leikkiminen. Mieti yllä olevaa ohjaajan lausuntoa viivan elävyydestä ja tutki miten sitä toteutetaan mainituissa kohtauksissa. Kiinnitä myös huomiota siihen, miten alun bambumetsäkohtauksissa toteutetaan valoa ja varjoja. Myös sade toteutetaan taidokkaasti perinteisen japanilaisen taiteen tyyliin.
     
  • Kokeilkaa maalata vesiväreillä elokuvan teemoja, kuten luontoa, eläimiä ja kaupunkia käyttäen viivan vaihtelevaa ohuutta ja paksuutta hyväksi. Kokeilkaa, miten yksinkertaisella ja pienin keinoin saat piirrettyä eläimen, ihmisen,  maiseman tai säätilan.

Elokuvassa on käytetty tyylillisesti muitakin japanilaisia elementtejä. Alun krediittijaksossa on taustana käsintehtyä koristeellista japaninpaperia. Kaguyalle näytetään rullapiirrosta, joita kutsutaan nimellä emaki. Keskiajalla tällaisia kertovia rullapiirroksia tehtiin sekä historiallisista tapahtumista että taruista. Niissä tarina jatkuu kuvasta toiseen ja sitä voidaan katsoa kuin elokuvaa rullaa avaamalla. Emaki-piirroskääröt voidaan nähdä nykyisen mangan ja animen edeltäjinä.

Yhdessä kohtauksessa Kaguyan pitää opiskella hienostunutta kalligrafiaa, kiinalaisten kirjoitusmerkkien piirtämistä. Hän kuitenkin piirtää hauskoja eläinkuvia. Ne ovat viittaus tunnettuun japanilaiseen emakiin Choju jinbutsu giga, joka on virallinen Japanin kansallisaarre.