keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tyttöjen asema ja luokkayhteiskunta

Elokuvan tarinan tapahtuma-aika on Japanin Heian-aika 794-1185. Heian-ajalle oli ominaista hienostunut hovikulttuuri, jota harjoitettiin silloisessa pääkaupungissa Kiotossa. Elämä hovissa ja aatelisen yläluokan parissa oli hyvin muodollista ja täynnä sääntöjä. Taiteet ja runous kukoistivat. Rakastavaisten seurustelukulttuuri oli monimutkaista ja alkoi kaukaa nähdylle ihaillulle kirjoitetusta kirjeestä, jonka mutkikkaista sanamuodoista tai siihen kirjoitetusta haikurunosta, käsialasta, kirjepaperista ja sen hajusteesta pääteltiin lähettäjän luonnetta ja sopivuutta itselle. Aikakausi tuotti Japanin hienointa kulttuuria, kuten maailman ensimmäisen romaanin Genjin tarina.

Keskiajalla Japanin yhteiskunta oli jaettu eri yhteiskuntaluokkiin: aatelisto hovineitoineen asui silloisessa pääkaupungissa Kiotossa, korkeimpana keisari; papisto hoiti uskonnollisia rituaaleja ja ennustamista; vähitellen nousi myös samurai- eli sotilasluokka, jotka toimivat hallitsevana virkamiehistönä ja paikallishallintona lääneihin sijoitetuista linnoituksista käsin; kaupunkiporvaristo, kuten käsityöläiset ja erilaisten kauppojen, ravintoloiden ja majatalojen pitäjät ja alimpana talonpojat. Tässä elokuvassa talonpoikaispariskunta pääsee hovin liepeille. Bambunleikkaajan luokkaero näkyy siinä, miten hän ponnistelee puhuakseen Kiotossa monimutkaista kohteliasta japania, mutta tekee koko ajan virheitä.

 • Miten hovin muodollisuus muuttaa Kaguyan vapaata lapsuutta kylässä?
   
 • Hovissa Kaguya saa hienoja vaatteita ja palvelijoita, kun hänen entiset lapsuudentoverinsa kärsivät välillä jopa nälkää. Kumpien elämä on parempaa? Kumman elämän valitsisit itse ja miksi? Miksi puunhakkaaja ajattelee, että Kaguyan on ehdottomasti päästävä hovineidoksi? Onko puunhakkaajan vaimo samaa mieltä?
   
 • Onko nykyajan kuninkaallisten elämä rajoitettua vai helpompaa kuin Kaguyan elämä hovissa?
   
 • Kaguyan lapsuudenystävä Sutemaru nähdään varastamassa kana, jonka jälkeen kaupunkilaiset hakkaavat hänet. Miksi hän varasti? Tekikö hän väärin varastaessaan?
   
 • Elokuvassa on kohtaus, jossa äiti/puunhakkajan vaimo sanoo Kaguyan tulleen aikuiseksi. Mitä hän tarkoittaa? Mieti, ilmaistaanko tässä japanilaisessa animaatiossa suoremmin ruumiillisia toimintoja, kuten rintaruokinta, kuin vaikkapa Disney-animaatioissa.

Lähteet: Niskanen, Eija ”Studio Ghiblin taru”. Suomen Kuvalehti, 37/2014.