keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1.  Keskustelkaa elokuvasta Puhdistus. Millaisen vaikutuksen se teki teihin katsojana? Mitkä kohtaukset jäivät mieleen? Mitä te ette ymmärtäneet? Kenen henkilön tarina jäi erityisesti mieleen? Mistä asioista tuli paha mieli? Millaisen vaikutuksen elokuvan kerronta, kuvaus, hahmot, musiikki, lavastus, ympäristö, puvustus, värit jne. tekivät? Elokuvassa on paljon väkivaltaa.  Miltä se tuntui? Suosittelisitko elokuvan katsomista kaverille? Jos et, niin miksi? Jos kyllä, miksi?

2.  Lukekaa elokuva-alan lehden Episodin verkkosivuilla oleva Niina Holmin tekemä Krista Kososen haastattelu ja pohtikaa mitkä ainekset tekevät elokuvasta feministisen.
Krista Kosonen: Puhdistus on todella feministinen elokuva

3. Aliiden rooli elokuvassa on hyvin ristiriitainen. Toisaalta hän on voimakas toimija ja toisaalta alistettu uhri.  Sama koskee hänen siskonsa tyttärentytärtä Zaraa. Pohtikaa elokuvan naisia ja heidän tarinoitaan. Kirjoittakaa yhdessä lyhyt suorasanainen tarina Aliiden, Ingelin, Lindan ja Zaran elämästä. Mitä heille tapahtui? Mihin he itse pystyivät vaikuttamaan? Mitkä asiat tapahtuivat heille ilman että he pystyivät vaikuttamaan niihin? Pohtikaa naisten motiiveja tehdä tai jättää tekemättä asioita.

4.  Puhdistuksen executive tuottajana toimi Puhdistus-romaanin ja -näytelmän kirjoittaja kirjailija Sofi Oksanen. Näyttelijä Krista Kososen mukaan Sofi Oksasen mukana ololla on ollut vaikutusta siihen, että elokuva on hänen mukaansa nimenomaan naisten elokuva, vaikka elokuvan johdossa muuten ovat toimineetkin pääsääntöisesti miehet. Elokuvateollisuus on perinteisesti ollut ala, jossa miehet ovat selkeästi keskiössä. Tutustukaa esimerkiksi ohjaaja Saara Cantellin ajatuksiin ja keskustelkaa aiheesta.

5.  Lukekaa Leffatykin toimittajan Ilkka Hemmilän artikkeliin Naisten haku ja tutustukaa sen kautta ns. Bechdelin testiin. Mitä ajatuksia testi herättää? 

Bechdelin testi

1.  Onko elokuvassa vähintään 2 naishenkilöä, joilla on nimet?

2. Puhuvatko he keskenään?

3. Onko puheenaiheena jokin muu kuin miehet?

 

6. Miettikää mitä selkeästi feministisiä elokuvia teille tulee mieleen? Mitä yhteisiä piirteitä näillä elokuvilla on? Ridley Scotin ohjaama elokuva Thelma ja Louise vuodelta 1991 nostetaan usein esille feministisenä elokuvana. Myös Jon Avnetin ohjaama elokuva Paistetut vihreät tomaatit (1991) on saavuttanut suosiota feministisenä elokuvana.