keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Stora Enso on kapasiteetiltaan maailman toiseksi suurin metsäteollisuusyritys, jolla on 26 000 työntekijää 85 eri toimipisteessä.
Sen suurimpia omistajia ovat suomalaiset ja ruotsalaiset yritykset ja yhteisöt. Kaikkiaan Suomen valtiolla ja instituutioilla on 47,8% yhtiön äänivallasta. Yksityisten suomalaisten osakkeenomistajien osuus on lisäksi 2,7%. eli yhteensä 50,5%.
Yhtiön toimitusjohtaja on Jouko Karvinen. Valtioneuvoston mukaan valtion suurten yritysten omistus on siirretty Solidium Oy:lle, kukaan valtioneuvostosta ei suoraan vastaa omistuksien ohjauksesta.
Stora Enso valittiin v. 2011 maailman eettisimpien yritysten listalle, jota ylläpitää amerikkalainen yrityskonsulttifirma Ethisphere.
Suuryhtiöt hyödyntävätkin mieluusti viestinnässään listausten tuomaa myönteistä julkisuutta. Yrityskonsulttiyhtiöiden jakamiin palkintoihin liittyy kuitenkin ongelmia. Niin ikään McDonaldsin ja Adidaksen palkinnut Ethisphere myöntää, että arviot perustuvat pitkälti yhtiöiden itsensä antamiin tietoihin, joita ei kyetä täysin varmistamaan. Lisäksi kyseinen konsulttiyhtiö on taloudellisesti sidoksissa moniin arvioimiinsa yrityksiin. It's All Good – Beware of corporate consulting firms offering awards for corporate ethics.

Stora Enso pelastaa sademetsiä

Suomessa v. 2011 Stora Enso mainosti näyttävästi
mm. Helsingin Sanomien etusivuilla ja televisiossa.


Stora Enso aloitti Guangxin projektin v. 2002, tavoitteenaan 120 000 hehtaarin puuviljelmä, joka tuottaisi kuitua sellun-, paperin- ja kartongintuotannolle.
Myöhemmin tavoitetta on nostettu 160 000 hehtaariin. Sen jälkeen kun Guangxin väkivaltaisuuksista uutisoitiin 26.4.2009, Toimitusjohtaja Jouko Karvisen sanoi: Kaikki osapuolet ymmärtävät, ettei yksikään puu tai tontti ole meille niin tärkeä, tai tule koskaan olemaan, että se sallisi väkivallan.
Stora Enso ei ole kuitenkaan hankkeesta luopunut vaikka on itsekin lyhyesti raportoinut viljelmillä yhä tapahtuneista väkivaltaisuuksista mm. heinäkuussa 2009 ja myös vuonna 2010 vuosina 2010 ja 2011 julkaistuissa vuosikertomuksissaan.

Asianajaja Yang Zaixin nyt
Elokuvan päähenkilö, asianajaja Yang Zaixin, pidätettiin Beihaissa, Etelä-Kiinassa kesäkuussa 2011 ja on (tammikuussa 2012) yhä vangittuna. Yang Zaixin on tullut tunnetuksi tinkimättömänä ihmisoikeuksien puolustajana, joka on tarttunut arkaluontoisiin tapauksiin viranomaisten painostuksesta huolimatta. Asianajajatoverien ja ihmisoikeustarkkailijoiden mukaan syyte Yang Zaixinia vastaan on tekaistu.

Kuvauspaikat ja kuvauskieli
Elokuvassa puhutaan suomen ja englannin kielen lisäksi mandariinikiinaa ja Guangxin alueen paikallista murretta. Elokuva on kuvattu Kiinassa ja Suomessa.
Puunistutuskampanjat, joihin koululaiset ja yritysten työntekijät osallistuvat, on kuvattu Pekingin pohjoispuolella. Sademetsistä tuotuja valtavia puunrunkoja on kuvattu Nanxunin kaupungissa lähellä Shanghaita. Hotellikohtaukset on kuvattu Hepussa ja muut tilanteet mm. Beihaissa ja Nanningissa. Puuplantaasit ja kyläläisten haastattelut on kuvattu Hepun alueella useissa eri kylissä sekä muualla Guangxissa. Pumi-vähemmistöä edustava mies ja vanha metsä on kuvattu Yunnanin maakunnassa Etelä-Kiinassa.

Dokumentti sisältää joitakin dramatisoituja lisäkuvia, mutta kaikki virkailijoiden kohtaamiset, puheet ja tilanteet on kuvattu niiden aidosti tapahtuessa. Virkailijat ovat Guangxin paikallishallinnon ja kommunistisen puolueen ulkoasiainviraston, propagandaosaston, metsäministeriön sekä Stora Enson yhteistyöyrityksen työntekijöitä.

Lähde: elokuvan kotisivut