keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Rajan symboliikka ja realismi, Suomen itsenäisyys ja itsenäistyminen, Suomen sisällissota, 1920–30-luvun Suomi, Suomen lippu, suhde venäläisiin, Jörn Donner

Synopsis: Raja 1918 on kuohuva kertomus Suomen valtion syntyvuodelta. Mannerheim määrää nuoren upseerin, kapteeni Carl von Munckin (joka siviilissä on tiedemies ja sodassa idealisti) Rajamaan komendantiksi mitättömän puron varteen, paikkaan jossa uusi Suomi ja Neuvosto-Venäjä kohtaavat toisensa. Tai eivät kohtaa.

Raja 1918 on historiallinen draama, mutta myös rakkaustarina ja selviytymiskertomus olosuhteissa jotka ovat liian kovat – jopa rakkaudelle. Se on kertomus miehestä, joka joutuu tekemään valinnan velvollisuuden ja rakkauden välillä ja naisesta, joka rakastaa – kahta miestä. Se on myös tarina, jota aiemmin ei ole kerrottu: miten tehdä raja maahan, jossa rajaa ei milloinkaan ole ollut; miten pienen kansakunnan rohkea päätös itsenäisyydestä jakaa koko maailman kahteen piiriin. Sama kahtiajako vallitsee edelleen: kansakunnan muistissa, yhä kirjoittamattomassa historiassa, rekkajonoina Euroopan Unionin itärajalla… (www.raja1918.fi/synopsis.html)

Oppimateriaali on suunnattu lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja viestinnän opettaja Marjaana Mitikka.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino. 

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 15.7.2014.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Raja 1918

Rajajoella maat erottaa vain yksi silta. Von Munck rakastuu paikalliseen opettajaan Maaria Lintuun, joka on salaa kihloissa etsintäkuulutetun punakapinallisen kanssa. Raja ajautuu kaaokseen kun kylään alkaa tulvia satoja Neuvosto-Venäjän aloittamia puhdistuksia pakenevia ihmisiä.

Von Munck joutuu päättämään ketkä päästetään rajan yli, kun kellään ei ole henkilöllisyystodistuksia. Karanteeni perustetaan ja teloitukset alkavat. Rakkauden ja velvollisuudentunteen rajalla kamppailevan von Munckin käsitys oikeasta ja väärästä alkaa hämärtyä.

Alkuperäinen nimi:
Raja 1918
Julkaisuvuosi:
2007
Pituus:
114 min.
Levittäjä:
FS Film Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Lauri Törhönen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Martin Bahne (kapteeni Von Munck), Minna Haapkylä (opettaja Maaria Lintu), Tommi Korpela (Kiljunen), Hannu-Pekka Björkman (vääpeli Muranen), Lauri Nurkse (luutnantti Suutari) ja Leonid Mozgovoy (majuri Gentsch)
Nimi ruotsiksi:
Gränsen 1918