keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaali on osa Suomalainen näytelmäelokuva 100 vuotta -pakettia. Tutustukaa myös tieto-osuuteen kotimaisen elokuvan historiasta ja tulevaisuudesta!

SynopsisRakkauden risti kertoo majakanvartijan tyttärestä Riitasta, joka joutuu kaupungissa huonoille teille ja miesten hyväksikäyttämäksi. Rakkauttakin Riitalle on tarjolla, mutta haaveet murskaa raaka todellisuus. (Lähde: Suomen kansallisfilmografia)

Suuret tuotantoyhtiöt hallitsivat 1940-luvun elokuvakenttää ja tuolloin elettiin suomalaisen elokuvan kultakautta. Suuryhtiöillä oli oma linjansa, jonka mukaisia elokuvia ne tuottivat, välillä kuin liukuhihnalta. Itsenäiseksi tuottajaksi syntyneen Teuvo Tulion Rakkauden risti syntyi kuitenkin suurstudioiden ulkopuolella ja siten myös poikkeaa niiden linjasta. Se on hyvä esimerkki suomalaisen elokuvan kultakauden myrskyävästä melodraamasta ja yhtiöistä irrallisesta tuotannosta. 

Oppimateriaali on suunnattu lukiolaisille. 

Oppimateriaalin on laatinut FM Marjo Kovanen. 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Onnea edelleen elinvoimaiselle kotimaiselle elokuvalle satavuotisen taipaleen johdosta! Tänä vuonna viettää merkkipäiväänsä myös Suomen elokuva-arkisto, jonka taival on kestänyt jo puoli vuosisataa. Tästä suomalaisen elokuvakulttuurin ja perinnön tärkeästä vaalijasta oli huomattavaa apua myös tämän oppimateriaalin laatimisessa. Apuna ja inspiraation lähteenä oli myös Taidemuseo Tennispalatsin Tähdet kertovat -näyttely. 
 
Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 17.4.2013.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Rakkauden risti

Rakkauden risti kertoo majakanvartijan tyttärestä Riitasta, joka joutuu kaupungissa huonoille teille ja miesten hyväksikäyttämäksi. Rakkauttakin Riitalle on tarjolla, mutta haaveet murskaa raaka todellisuus. Kotimaisen elokuvan klassikko vuodelta 1946.

Julkaisuvuosi:
1946
Pituus:
99 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Teuvo Tulio
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Regina Linnanheimo, Oscar Tengström