keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Impressionisti Pierre-Auguste Renoir ja taitelijoiden Provence

Renoir-elokuva kertoo kuuluisan impressionistitaiteilija Pierre-Auguste Renoirin (1841–1919) viimeisistä vuosista. Tarina sijoittuu Renoirin perhekunnan asuttamaan Les Collettes -nimiseen tilaan Cagnes-sur-Merin alueella, lähellä Nizzaa. Etelä-Ranskan Provencen maakunta on tunnettu luonnonkauniista maisemistaan. Niille leimallisia ovat eteläiset Alpit, vuorilta laskeutuvat mistraalituulet, idylliset pikkukylät ja Välimeren läheisyys. Provencelainen maisema on houkutellut kuvaajikseen ja asukkaikseen lukuisia taiteen historian merkkihenkilöitä.

Ennen elokuvan katsomista

  • Selvitä esim. Wikipedian avulla mitä impressionismilla tarkoitetaan. Mitkä olivat koulukunnan keskeiset taiteilijat ja taustafilosofia. Mitä impressionistien tekemiä maalauksia pidetään erityisesti arvossa ja miksi?
  • Etsi myös tietoa Pierre-Auguste Renoirista: millaisesta taiteesta hän tuli kuuluisaksi? Mitkä olivat aiheita, joita hän mieluiten kuvasi? Mitkä ovat hänen kuuluisimpia teoksiaan? Miten hänen taitelijanuransa kehittyi?

Voit tutustua Renoirin tuotantoon tämän linkin avulla.

Impressionismiin voit tutustua esim. Jyväskylän yliopiston taidehistorian aikajanalla.

Elokuvan katsomisen aikana ja elokuvan katsomisen jälkeen

  • Kiinnitä elokuvaa katsoessasi erityistä huomiota siihen, mitä ja miten Pierre-Auguste Renoirin hahmo puhuu taiteesta. Mikä maalaamisessa on hänestä tärkeää ja olennaista? Mitä maalatessa saa ja ei saa tehdä? Mihin taitelijan tulisi työllään pyrkiä?
  • Pohdi miten impressionistien ajatukset valosta, väreistä, ulkoilmamaalauksesta, taitelijan omasta havainnosta ja hetkellisyyden tavoittamisesta ilmenevät elokuvan kerronnassa, niin Renoirin hahmon omissa ajatuksissa kuin elokuvan visuaalisessa toteutuksessa. Miten maalaus- ja elokuvataide kietoutuvat toisiinsa Renoir -elokuvassa?

Tehtävä: Maisemamaalausanalyysi

Sellaiset kuuluisat taitelijat kuin Henri Matisse, Vincent van Gogh, Paul Cézanne ja Paul Signac ovat kaikki ikuistaneet teoksiinsa palasia eteläranskalaisesta maisemasta. Alla olevista linkeistä pääset katsomaan em. taiteilijoiden maisemamaalauksia kyseiseltä alueelta.

Henri Matisse

Vincent van Gogh

Paul Cézanne

Paul Signac

Kirjoita taideteosanalyysi, jossa vertaat keskenään ainakin kahta näistä teoksista. Keskity pohtimaan miten maisema on niissä esitetty.

  • Millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä niiden esitystavoissa on?
  • Mihin taitelija on kenties maalauksellaan pyrkinyt? Miksi taiteilijat eivät ole kuvanneet maisemaa valukuvamaisen todentuntuisesti?
  • Miten eteläranskalainen maisema esitettiin elokuvassa ja millaisia yhtymäkohtia sillä on valitsemiisi maalauksiin?
  • Voit syventää analyysiäsi hakemalla lisää tietoa taitelijasta ja hänen suosimasta maalaustyylistään. Voit kokeilla myös itse maalata maisemaa impressionistisin periaattein!