Ennen elokuvaa ja elokuvan jälkeen
Ennen elokuvan katsomista
1. Mielikuvia pelaamisesta. Mitä aikuiset ajattelevat pelaamisesta? Mitä lapset ja nuoret ajattelevat pelaamisesta? Mitä itse ajattelette pelaamisesta? Kerätkää taululle sanapilvi pelaamiseen liittyvistä adjektiiveista. Voitte palata sanapilveen elokuvan jälkeen: mitkä sanapilven sanat sopivat pelaamiseen Risto Räppääjä ja villi kone –elokuvassa? Korostuvatko jotkin sanat muita enemmän?
2. Kirjasta elokuvaksi. Lukekaa Risto Räppääjä ja villi kone –kirja. Vertailkaa kirjaa ja elokuvaa. Miten kirjassa kuvaillaan Konetta ja Riston pelaamaa peliä? Entä miten Kone ja peli on toteutettu elokuvassa?
3. Risto Räppääjä -elokuvat. Katsokaa aiempien Risto Räppääjä -elokuvien trailereita. Mikä eri Räppääjä-elokuville näyttää olevan yhteistä? Entä huomaatteko trailereiden perusteella eroja?
- Risto Räppääjä (2008, o: Mari Rantasila)
- Risto Räppääjä ja polkupyörävaras (2010, o: Mari Rantasila)
- Risto Räppääjä ja viileä Venla (2012, o: Mari Rantasila)
- Risto Räppääjä ja liukas Lennart (2014, o: Timo Koivusalo)
- Risto Räppääjä ja Sevillan saituri (2015, o: Timo Koivusalo)
- Risto Räppääjä ja yöhaukka (2016, o: Timo Koivusalo)
- Risto Räppääjä ja pullistelija (2019, o: Markus Lehmusruusu)
- Risto Räppääjä ja väärä Vincent (2020, o: Maria Sid)
Elokuvan katsomisen jälkeen
1. Elokuvan tarina. Kerratkaa elokuvan tapahtumat ja henkilöt juonikaavion avulla. Mitä tapahtui elokuvan alussa ja kenelle? Entä keskikohdassa? Entä lopussa? Sijoittakaa juonikaaviolle myös elokuvan aikana kokemianne tunteita. Oliko jokin kohta erityisen iloinen, hauska, surullinen, tylsä tai jännittävä?
2. Risto Räppääjä ja uudet seikkailut. Keksikää nimiä uusille Risto Räppääjä -kirjoille. Voitte myös tehdä uusia nimiä anagrammitekniikalla eli sekoittelemalla kirjaimia oikeiden Risto Räppääjä -kirjojen nimistä. Esimerkiksi Risto Räppääjä ja Sevillan saituri -nimestä saa kirjaimia sekoittamalla vaikkapa seuraavanlaisia seikkailuja:
Risto Räppääjä ja valssien laituri
Risto Räppääjä virnisti usealle
Risto Räppääjä, vitsaus Iranille
(Tehtävän lähde: Koulukinon Risto Räppääjä ja Sevillan saituri –oppimateriaali)
3. Ystäväkirja. Tulostakaa alta ystäväkirjan sivuja tai suunnitelkaa omat ystäväkirjan sivut. Täyttäkää ystäväkirjan sivu jonkun Risto Räppääjä ja villi kone –elokuvan henkilön puolesta. Lisäksi voitte koota ystäväkirjan sivut omasta luokastanne.
Vinkki! Lisää Risto Räppääjä -tehtäviä löydät Risto Räppääjä ja liukas Lennart –oppimateriaalista.
4. Komedia ja farssi. Elokuvassa Rauha Räppääjän ja Lennart Lindbergin tehtävänä on olla turvallisia ja huolehtivia aikuisia, mutta myös hassuja ja koomisia hahmoja.
“Jotta elokuva voidaan luokitella komediaksi, tulee elokuvan noudattaa tiettyjä piirteitä. Piirteitä voivat olla esimerkiksi erikoinen aihe elokuvassa, huvittavat juonen käänteet ja tilanteet, nurinkuriset sekä hassut asusteet, tavarat ja lavasteet, oudot ja hullunkuriset äänet ja musiikki, yllätykselliset temput ja leikkaukset.
“Komediat jakautuvat alalajeihin kuten farssiin. Farssissa on paljon väärinkäsityksiä, koomisia tilanteita, hullunkurisuutta, hauskoja ja liioiteltuja henkilöhahmoja sekä vitsejä ja hauskoja puheenparsia. Farssissa on samaan aikaan useita päällekkäisiä tarinoita, jotka saattavat yhdistyä elokuvan lopussa. Farssit usein päättyvät onnellisesti ja komedian tempo loppua kohden vain kasvaa.”
(Lähde: Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvan oppimateriaali)
- Mitä komedian piirteitä löydätte Risto Räppääjä ja villi kone -elokuvasta?
- Keksi oma hassu hahmo, joka voisi esiintyä Risto Räppääjä -elokuvassa. Miten hän pukeutuu? Miten hän puhuu? Miten hän liikehtii? Mikä hänen nimensä on?