keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Rouva Presidentti

Suomi, 2012

Dokumentti

Ohjaus: Aleksi Bardy

Käsikirjoitus: Aleksi Bardy, Osku Pajamäki

Tuottajat: Miia Haavisto, Osku Pajamäki

Tuotantoyhtiö: Funny Films Oy

Oppimateriaalin teemoja: presidentti, valta, naisjohtaja

Oppimateriaali on suunniteltu 9. luokille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin historian ja yhteiskuntaopin sekä äidinkielen opetukseen.

 

Synopsis: Vuoden 2000 presidentinvaaleissa koettiin melkoinen yllätys, kun vielä hetkeä aiemmin melko tuntematon ulkoministeri Tarja Halonen valittiin lähes varmana voittajana pidetyn Esko Ahon ohi tasavallan presidentiksi. Suomen ensimmäinen naispresidentti rikkoi kerralla merkittävän lasikaton. Pian määrätietoinen punapää tunnettiin koko kansan Muumimammana, jonka julkiseen imagoon kuuluivat tiiviisti leppoisa Pentti-mies, kissat Miska ja Rontti, Anna-tytär ja ne kuuluisat käsilaukut.

Aleksi Bardyn dokumenttielokuva Rouva Presidentti kertoo Tarja Halosen viimeisestä vuodesta tasavallan presidenttinä. Dokumenttiryhmä seuraa Halosta edustustilaisuuksissa, ulkomaanmatkoilla sekä Mäntyniemen ja Kultarannan asunnoissa.

Suoraa haastattelua on varsin vähän. Dokumentti ei kommentoi, vaan seuraa. Katsoja tulee mukaan sivullisena, kurkistamaan presidentin työhön ja jopa hiukan arkeenkin kuin salaa. Syntyy kiinnostava ja paikoittain intiimikin kuva ensimmäisestä, ja ainakin hetkeen myös viimeisestä, valtakunnan ykkösnaisesta.

Oppimateriaalin on laatinut FM, toimittaja Tarja Kovanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2012. Linkit on tarkistettu 16.7.2013.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Rouva Presidentti

Ohjaaja Aleksi Bardy tuo katsojille ainutlaatuisen näkökulman yhteiskunnallisen vaikuttamisen ylimmälle tasolle ja sen taakse. Tuloksena on kansainvälisestikin harvinaislaatuinen, kiertue-elokuvien tyyppinen seurantadokumentti, jossa selostuksen sijasta tilanteet puhuvat puolestaan ja kuljettavat katsojaa presidentti Halosen elämään.

Elokuvan tuotantoryhmä kulkee presidentti Halosen matkassa Suomessa ja ulkomailla, kabineteissa ja vapaalla. Dokumentti kuvaa arkea ja juhlaa vuoden 2010 marraskuusta maaliskuun 2012 alkupäiviin, jolloin presidentti Halonen luovuttaa vallan seuraajalleen. Rouva Presidentti -elokuvassa katsoja on läsnä tilanteissa, joita ei ennen ole ollut mahdollista nähdä: juuri ennen merkittäviä julkisia tapahtumia ja niiden jälkeen, matkat ja siirtymät sekä kaikki tehtävät, joista työ muodostuu.

Rouva Presidentti piirtää kuvaa myös siitä, millaista on olla naisjohtaja Suomessa ja kansainvälisesti.

Alkuperäinen nimi:
Rouva Presidentti
Julkaisuvuosi:
2012
Pituus:
90 min.
Levittäjä:
Scanbox Finland Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Aleksi Bardy
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Dokumenttielokuva
Nimi ruotsiksi:
Rouva Presidentti